Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Därför strider journalisterna

Journalistförbundet vill ha ett ordentligt kollektivavtal, utan att förhandla bort upphovsrätten. Om inte konflikten löses kan det bli färglöst i tidningarna. Inga bilder, ingen grafik, inga serier.

I dag tillgrips stridsåtgärder på tidningsmarknaden.

Förbud mot övertidsarbete, mertidsarbete och resor utanför ordinarie arbetstid för 6 000 journalister på Sveriges dagstidningar.

Tidningsvärlden är på väg mot strejk.

Aftonbladet Debatt publicerar i dag var sitt inlägg från de stridande parterna.

Journalisterna vill inte ha något annat än det de och alla andra på svenska arbetsmarknaden haft i decennier. Journalistförbundet vill sluta löneavtal utan att utsättas för utpressning av arbetsgivaren. Journalisterna vill ha sina löner reglerade och den löneutveckling de väntat på sedan i april. Det skriver Agneta Lindblom Hulthén (SJF) och Sture Nordh (TCO).

I SVERIGE har välfärdsstaten byggts upp på en kombination av allmän rösträtt och fackliga rättigheter. I detta ingår rätten att teckna kollektivavtal för att anställda gemensamt ska kunna påverka sina anställningsvillkor.

Men kampen för kollektivavtal har inte vunnits lättvindigt.

Först på 1930-talet släppte arbetsgivarnas motvilja mot kollektivavtal, tack vare att den så kallade Saltsjöbadsandan etablerades. Efter hand insåg både arbetsgivare och fackliga organisationer att mer fanns att vinna i samarbete baserat också på de anställdas rättigheter. Vi har i Sverige haft extremt få strejkdagar internationellt sett. I många länder pågår fortfarande kampen för rätten att organisera sig fackligt och teckna kollektivavtal. På många håll finns fortfarande ett hårdnackat motstånd mot avtalsrätten från arbetsgivarsidan.

De flesta arbetsgivare i Sverige inser fördelarna med öppna och tydliga överenskommelser med facket. De inser det långsiktiga värdet av en bra relation till personalen och av goda personalvillkor. Det lönar sig alltid i längden, även för företagets resultat.

Idag startar journalistkonflikten. Journalisterna har haft ett löneavtal, som gick ut i april i år. Sedan våren har man förhandlat med den största motparten, Tidningsutgivarna (TU), om ett nytt löneavtal. Nu säger Tidningsutgivarna: Ni får inget nytt löneavtal förrän vi först i grunden förändrat principerna för upphovsrätten.

Journalistförbundet har i god ordning med alla andra motparter på medieområdet kommit överens om löner och anställningsvillkor. Men TU försöker sätta journalisterna i en utpressningssituation. TU tänker inte förhandla om några löner. De förvägrar sina anställda rätten till rimlig ersättning för arbetet. De säger nej till löneökningar som hela arbetsmarknaden i övrigt fått för länge sedan.

TCO står enigt bakom Journalistförbundet, som har rätt att få ett löneavtal i likhet med den övriga arbetsmarknaden i Sverige. Tyvärr verkar TU styvnackat ha låst sig och tänker inte förhandla om lönerna. Därför tvingas idag Journalistförbundet starta sin konflikt. Journalistförbundet vill förhandla om journalisternas och fotografernas löner. Journalistförbundet avstår från alla andra viktiga krav om förändringar av avtalen utom löneökningar, för att visa god vilja och snabbt få ett avtal.

TU ANKLAGAR Journalistförbundet för att krångla och vara strejkbenäget. Fakta i målet är att Journalistförbundet strejkat vid tre tillfällen de senaste 100 åren. TU har varit inblandade i medling nästan en gång om året de senaste 20 åren. Döm själva.

Tillfället att vägra konstruktiva löneförhandlingar är inte så väl valt av TU. Vi har en massmediebransch som lidit hårt av nedgången i annonsintäkter under det senaste året. Den svenska och internationella lågkonjunkturen har fördjupats efter terrorattacken i USA den 11 september. Möjligen tänker sig TU att journalisterna nu borde bidra till förlusttäckningen genom att de inte ska få några löneförhöjningar alls.

Men en öppen konflikt som kan pågå under lång tid är definitivt inte vad svenska massmedia behöver. Att konflikten nu bryter ut är Tidningsutgivarnas ansvar. Det som behövs är gemensamt arbete mellan arbetsgivare och fack för att stärka branschens förutsättningar till utveckling. Det vill Journalistförbundet bidra med.

Vi vädjar till Tidningsutgivarna att komma till förhandlingsbordet.

Journalistförbundet är berett att omedelbart inleda förhandlingar om ett löneavtal. Upphovsrättsfrågan kan diskuteras i en särskild arbetsgrupp som också tar hänsyn till det EU-direktiv om upphovsrätt som nästa år ska införas i Sverige. Vi värnar om rätten att påverka medlemmarnas villkor genom avtal. Därför strejkar journalisterna.

Agneta

Lindblom Hulthén

ordförande i Svenska

Journalistförbundet

Sture Nordh

ordförande i TCO