Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Var kritisk till väljarundersökningar

Bo Krogvig: Opinionsinstitut – skärp er så att vi får trovärdig information!

Skärpning För att alla opinionssiffror ska vara trovärdiga måste det bland annat klart framgå när undersökningen är gjord och hur många som ingår i urvalet, skriver dagens debattör.

Olika opinionsunderökningar avlöser varandra. Kommunikationsrådgivare Bo Krogvig uppmanar på dagens debatt till skärpning, både hos instituten och media, så att presenterade siffror sätts i sitt sammanhang.

Den senaste tiden har vi begåvats med några undersökningar som fått stort utrymme i media.

Demoskop/TV?4 publicerade partiledarsiffror, SCB (Statistiska centralbyrån) kom med sin partisympatiundersökning, SOM-institutet (Samhälle, Opinion, Massmedia) presenterade sin undersökning om allmänhetens förtroende och Sifo/Sveriges Radio släppte en undersökning om Göran Persson.

Om Demoskop och SCB finns inte så mycket att säga. Men runt presentationerna av SOM-undersökningen och Sifo/Sveriges Radio-undersökningen har jag många synpunkter.

Låt mig börja med SOM-undersökningen. Man får leta länge i det som sägs i radio, tv och tidningar för att få klart för sig att undersökningen gjordes under hösten 2005. Inga kommentarer eller frågor tar sin utgångspunkt i läget för tio månader sedan, det låter som vore det i dag.

Det finns en överenskommelse mellan instituten och media om att när man publicerar en undersökning ska det framgå när den är gjord, hur många som ingår i urvalet med mera. En sådan redovisning saknas i det som publicerats. Skärp er!

Tänker man efter så är det som står i SOM-undersökningen sant. Reinfeldt har säkert gått upp åtta procentenheter mellan hösten 2004 och hösten 2005 när denna undersökning är gjord. Han nådde ju sin popularitetstopp någonstans mellan framgången i Högfors och besvikelsen i Bankeryd. Men speglar det läget i dag? Knappast. Eller, troligen inte, om man ska tro den undersökning Demoskop/TV?4 publicerade härom dagen.

Visserligen är frågorna annorlunda, men de speglar samma förhållanden och i dag är skillnaden – det är det enda vi vet – mellan Persson och Reinfeldt inte tolv procentenheter till Reinfeldts fördel. Skillnaden har utraderats sedan hösten 2005. Men framgår det nånstans i det som media publicerat? Icke.

SOM-institutet spelar en viktig roll i den svenska samhällsdebatten och för utvecklingen av den svenska demokratin. Institutet bör akta sig för att bli bländat av de häftiga rubrikerna och de felköpta poängerna. Fullfölj i stället forskningsuppgiften!

Därefter klev Sifo/Sveriges Radio in med en undersökning där man frågat 1?036 socialdemokratiska väljare om de tycker att Göran Persson ska fortsätta som partiledare under nästa mandatperiod. Svaret blev dagens huvudnyhet. Vi fick lära oss att 59 procentenheter tyckte det och att 33 procent inte tyckte det. Skärp er!

Det är som att bara publicera temperaturer utan att relatera dem till någon årstid, månad eller geografisk position. Plus tio grader är ju otroligt hett i Nikkaloukta i januari och bitande kallt Tylösand i juli.

Frågan tycks ta sin utgångspunkt i att antingen är folk för eller emot Persson. Och det är de väl. Men man måste ha något att jämföra med. Tidsfaktorn kan vara en möjlighet: till exempel att man lagt ut några tusenlappar på att ställa samma fråga för några månader sedan. Och/eller att man ställt samma fråga om de andra partiledarna.

Jag kan tänka mig att Persson får bättre siffror i dag än för några månader sedan om man accepterar frågan. Men är det säkert att de som inte tycker att han ska fortsätta som partiledare under nästa mandatperiod säger det för att de är emot honom? Det kan ju till och med vara så att hans främsta anhängare har reagerat på hans egna signaler om att eventuellt dra sig tillbaka under kommande mandat­period, det vill säga före valet 2010.

Hur står det till för de andra partiledarna? Det skulle inte förvåna mig, om Persson får vara riktkarl, att kanske hälften av partiledarna i dag har siffror som är sämre än Perssons.

Nej, så kan undersökningar varken göras eller presenteras. Även om bakgrundsfakta rapporterades korrekt är en siffra ingenting förrän den kan ställas i relation till något.

Jag hoppas att både media och instituten skärper sig så att vi kan få en väljarnas valrörelse.

Bo Krogvig.