S fegar om villkoren på arbetsmarknaden
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2015-06-26 | Publicerad 2015-05-25
Vänsterpartiet: I dag krävs rejäla reformer – avskaffa allmän visstid
I helgen gäller det för Socialdemokraterna. Då samlas kongressen i Västerås under temat ”framtidens jobb och framtidens folkrörelse”. Av de 550 motioner som inkommit handlar drygt 430 om jobb och arbetsmarknad.
Det är rätt prioritering, för det brådskar att göra något åt en arbetsmarknad som kantrat i den marknadsliberala vinden. I dag sover undersköterskor, receptionister och butikspersonal med mobilen under huvudkudden för att inte missa samtal från uppdragsgivaren som säger att de kanske får jobba den dagen.
Arbetsrätten utarmas på område efter område: i taxibranschen, i flyget, i vården, i restaurangnäringen, i byggbranschen. Det handlar om allt ifrån usla löner och villkor för arbetskraftsinvandrare till försämrad arbetsmiljö och ökade risker för i första hand utländska byggnadsarbetare.
Allt fler känner konsekvenserna av att arbetsgivarna dammsugit arbetsmarknaden i sin kostnadsjakt; allt fett ska bort från undersköterskorna och byggjobbarna, medan det hamnar på tallrikarna högst upp i näringskedjan. Vinsterna har ökat, liksom arvoden och löner för toppchefer och styrelseledamöter, medan budgeterna för själva arbetet minskar.
Även tidigare trygga tjänstemän känner av de försämrade förhållandena; tillsvidareanställningar ersätts av otrygga projektanställningar och låga frilansarvoden för till exempel journalister och kulturarbetare. Att inte ha kollektivavtal för restauranger håller på att etableras som ny norm, vilket ökar svårigheten att organisera sig. Hur protesterar man mot bedrövliga villkor när arbetskamraterna ständigt byts ut?
Förhållandena på dagens arbetsmarknad leder till att många hamnar utanför viktiga trygghetssystem och att samhället dras isär. Det gör det i sin tur väsentligt svårare att vinna gehör för solidarisk, progressiv politik på sikt. Kronisk otrygghet göder uppgivenhet och politikförakt.
Så vad vilja Socialdemokraterna göra åt saken?
Nyligen presenterade regeringen ett förslag till skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar. Det fick kritik av flera fackliga organisationer för att vara alltför vagt och otydligt. Såväl Handels som Kommunal kräver att regeringen helt avskaffar allmän visstid. Missbruket av bemanningsföretag har regeringen valt att inte ta tag i över huvudtaget. Rätten till heltid ska enligt regeringen i första hand lösas i kommuner och landsting genom överenskommelser mellan arbetsmarknadens parter. Därmed kvarstår problemen med ofrivilligt deltidsarbete för en stor grupp arbetstagare inom framför allt den privata tjänstesektorn.
Otryggheten på arbetsmarknaden kräver rejäla reformer – inte de marginella förbättringar som S föreslagit hittills. Vänsterpartiet har tre konkreta förslag för att öka tryggheten och skapa ett mänskligare arbetsliv. Vi vill avskaffa anställningsformen allmän visstid, förbjuda inhyrning av arbetskraft för att tillgodose permanenta behov och lagstifta om rätt till heltid. Dessa reformer bör genomföras under denna mandatperiod.
Arbetarrörelsen har tidigare gått före och visat att ett tryggare, mänskligare och mer demokratiskt arbetsliv är möjligt. Efter åtta år av Reinfeldts försämringar står Sverige nu inför större utmaningar än på mycket länge. För att ta itu med dem krävs en bredare samhällsdebatt, där utgångspunkten är vanliga människors arbetsvillkor, snarare än parlamentariska charader. Men det kräver också konkret handling från regeringen. Om inte en socialdemokratiskt ledd regering har viljan att förbättra tryggheten på arbetsmarknaden och skapa ett modernare arbetsliv, vem ska då ha det?