”Situationen är akut, patienter dör”

Tre fjärdelar av landets landsting är så underbemannade att de har fått stänga ner vårdplatser.

Att rekryteringen är så svår beror på de låga lönerna, menade Vårdförbundets Jonas Carlsson i kvällens "20 minuter".

– Situationen är akut, vi har stängda vårdplatser, det är patienter som dör, sa han.

I 15 av 21 landsting har vårdplatser stängts ner eftersom det inte finns tillräckligt med sjukvårdspersonal. Det avslöjade Sveriges radios Kaliber i helgen. Och i kväll samlades sjuksköterskor och studenter för en manifestation på Södermalmstorg för att kräva högre löner.

Jonas Carlsson från Vårdförbundet i Stockholm var en av manifestationens initiativtagare och deltog även i "20 minuters" debatt som sändes från Södermalmstorg.

– De låga lönerna leder till ökade risker för patienterna. Patientsäkerheten är hotad varje dag på grund brist på personal och dåliga lokaler, sa han.

Men enligt hans motdebattör Maria Englund, personaldirektör på Stockholms läns landsting, är patientsäkerheten god, trots att hon medgav att man behöver rekrytera fler sjuksköterskor.

"Det ska löna sig att utvecklas"

Och trots kritiken från sjuksköterskorna som ligger bakom uppropet som kräver minst 25 000 kronor i månaden menade Maria Englund att lönerna blir högre.

– Vi satsar mycket på specialistsjuksköterskorna, till exempel barnmorskor. Det ska löna sig att utvecklas och ta ansvar, sa hon.

Men enligt Jonas Carlsson är det en alldeles för liten grupp som får del av de här löneökningarna. Enligt honom måste både ingångslönerna och lönerna för mer erfarna sjuksköterskor höjas för att vi ska kunna behålla de sjuksköterskor vi behöver.

Men enligt Maria Englund måste man prioritera.

– Man måste välja, man kan inte göra allt. Vi väljer att satsa på dem som har en vidareutbildning. Dessutom så måste vi sätta lönesättningen i relation till de som redan har jobbat länge. Kraven på ingångslöner är för höga, sa hon.