Rätt eller fel att porta Sverigedemokrater?

Ivägkörda sverigedemokrater från Globala gymnasiet och brandmän som protesterade mot Jimmie Åkessons besök genom att hänga upp antirasistiska banderoller har varit dagens stora snackis på twitter.

I kvällens "20 minuter" debatterar SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand mot journalisten Ida Ali om det är rätt eller fel att porta Sverigedemokraterna från skolor och arbetsplatser.

När företrädare för SDU, som hade blivit inbjudna av Globala gymnasiet för att stå med ett bokbord, anlände till skolan vid halvelvatiden i förmiddags möttes de av en grupp elever som hade blockerat ingångarna till skolan och som demonstrerade med banderoller och talkörer som skanderade "Inga rasister på våran skolan" och "Backa nassesvin".

Och när Jimmie Åkesson skulle besöka Botkyrka brandstation hade brandmännen hängt upp flaggor där det stod "Brandmän mot rasism" för att markera mot sverigedemokraternas ledare.

"Ta en saklig debatt med oss"

En av de som har varit starkt kritisk till de här aktionerna på sociala medier är SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand.

– Principiellt är det ju ett hot mot demokratin att bjuda in vissa partier men inte andra. Det som hände på Globala gymnasiet visar att vi måste lära ut ännu mer vad yttrandefrihet är. Om de ogillar oss så mycket så borde de ta en saklig debatt, säger han.

Detta resonemanget tycker frilansjournalisten och samhällsdebattören Ida Ali är ohållbart.

– Jag ser dem som ett rasistiskt och antidemokratiskt parti och det finns ingen anledning att släppa in dem i skolorna när människor känner sig hotade. Man bör ta de här ungdomarnas känslor på allvar. SD har andra arenor där de kan föra ut sin politik, säger hon.

"Spelar ingen roll hur många röster de har"

Åsikten att sverigedemokraterna är invalda i riksdagen och därför borde bli behandlade som alla andra partiet diskvalificerar hon också.

– Historiskt sett har folket röstat fram fascistiska och rasistiska partier, det spelar ingen roll hur många röster de har i ryggen, det är vilka röster det är som spelar roll. I skolan ska man värna om demokratin och rasifierade och hbtq-personer ska känna sig trygga, säger hon.

Men denna kritik är helt befängd menar Gustav Kasselstrand.

– De har ingen anledning att känna sig otrygga. Samtidigt, yttrandefrihet betyder att vi måste acceptera att vi tycker olika och att man kan ta illa vid sig. Men mest är det påhittade argument. Vi är för en restriktiv invandringspolitik, inget annat, säger han.

Missa inte debatten i "20 minuter" ikväll klockan 18.