Marknadsexperimenten i EU ger högre priser

Jonas Sjöstedt: EU-regler som hindrar att vanligt folk får det bättre måste ändras

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-06-08

Det är hög tid att vi tar oss ur marknadsexperimentet och återskapar ett samhälle som står upp för alla. När EU-regler står i vägen för detta så måste de förändras, skriver Jonas Sjöstedt.

DEBATT. När du står på perrongen och inget tåg kommer, när den höga hyran skapar ångest eller elräkningen chockhöjs så beror mycket på EU:s misslyckade marknadsexperiment.

Vänsterpartiet går därför till val på bättre och billigare tågtrafik, lägre hyror, lägre elräkningar och en rättvis klimatomställning.

 

I Sverige brukade vi ha allmännyttiga bostadsbolag som kunde bygga bostäder utan vinstkrav och verkligen hålla nere hyrorna. Men sen stämde Fastighetsägarna svenska staten för detta. De menade att det var oschysst konkurrens mot dem och stred mot EU-regler.

Så orimligt fungerar dagens EU. Det är en viktig orsak till våra höga hyror, hyror som bara fortsätter att höjas.

 

Därför vill Vänsterpartiet ändra på EU-reglerna så att allmännyttan återigen kan finnas där för hyresgästernas bästa och inte ta ut högre hyror än vad som faktiskt är nödvändigt. Det skulle hålla nere hyrorna för dem som bor i allmännyttan, men även sätta press på privata värdar att hålla nere sina hyror.

För en vanlig hyresgäst skulle det på sikt handla om tusenlappar i månaden i lägre hyra.

 

Samma sak gäller elen. Orimliga regler för elmarknaden gör att kontinentens höga elpriser smittar av sig på Sverige, trots att det är så billigt att producera el här. EU:s elmarknad är konstruerad för att garantera maximal vinst för energibolagen, på bekostnad av vanligt folk och småföretagare.

Därför vill Vänsterpartiet införa Sverigepriser på el. Det skulle ge låga och stabila elpriser för svenska hushåll, samtidigt som vi kan fortsätta exportera fossilfri el till andra europeiska länder.

För att komma hela vägen måste vi ändra de EU-regler som i dag tvingar Sverige att privatisera tågtrafiken

Ett annat område där EU-regler har lett till misslyckade privatiseringar är järnvägen. Alla har vi upplevt problemen. Ständiga signalfel, inställda avgångar och biljettpriser som är både oberäkneliga och alldeles för höga.

Många företag vill transportera sitt gods på räls, men kan inte eftersom det är för opålitligt i dag. Orsaken är en sönderprivatiserad och uppsplittrad järnväg och år av eftersatta investeringar. Men vi måste inte ha det så här. Om vi tar tillbaka kontrollen över järnvägen kan vi samla ansvaret så att det blir ordning på rälsen och så att vi kan sänka biljettpriserna.

Men för att komma hela vägen måste vi ändra de EU-regler som i dag tvingar Sverige att privatisera tågtrafiken. Dem måste vi ändra på.

 

Tillsammans skulle det här ge billigare och bättre tågresor, billigare el och en möjlighet att renovera och energieffektivisera hyresrätter utan att det ger chockhöjda hyror för hyresgästerna.

Det skulle göra stor skillnad för alla de familjer som i dag sliter så hårt för att få ekonomin ihop.

 

Men det är mer än så. Detta är även är nyckeln till klimatomställningen.

Med låga och stabila elpriser blir det mer lockande att köpa en elbil och industrin kan ställa om till fossilfritt. Med tåg som går i tid och inte kostar skjortan blir det betydligt lättare att välja tåget framför bilen och flyget. Det gäller både privatpersoner och företagen som vill transportera sitt gods.

Och får vi bort EU-reglerna som styr allmännyttan så kommer vi kunna renovera och energieffektivisera hyreshus över hela landet utan att det leder till chockhöjda hyror. Hela miljonprogrammet skulle behöva renoveras för bättre bostäder och kraftigt minskade utsläpp.

Så ser en rättvis och effektiv klimatomställning ut.

 

Även de höga matpriserna går att göra något åt på EU-nivå. Att osten, kaffet och smöret är så dyra beror på att några få matjättar dominerar hela marknaden och kan hålla uppe priserna.

Men genom att skärpa EU:s konkurrensregler kan vi förbättra konkurrensen och få lägre matpriser.

 

Högerpolitiken har fört oss dit vi är i dag, en högerpolitik som tyvärr har förts av regeringar av olika färg.

I dag lever vi i ett sönderprivatiserat samhälle som spricker i sömmarna.

Vi har sett hur sjukvården, skolan och äldreomsorgen blivit en marknad att tjäna pengar på i stället för en samhällsservice som är till för folket. Det är hög tid att vi tar oss ur marknadsexperimentet och återskapar ett samhälle som står upp för alla.

När EU-regler står i vägen för detta så måste de förändras.


Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets toppkandidat i EU-valet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.