Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Alla unga har rätt till en egen bostad

Bostaden är en rättighet och ungdomars start i vuxenlivet är avgörande för Sveriges framtid.

VAR FJÄRDE ung (18–24 år) i Stockholmsområdet vill flytta hemifrån inom ett år. Det visar en enkätundersökning som Stockholms läns SSU-distrikt gjort bland 1 000 gymnasieungdomar. 79 procent vill ha en hyresrätt och 60 procent har inte råd med en månadshyra på över 3 000 kronor. Om undersökningen skulle vara representativ för Stockholms läns 18–24-åringar innebär det att över 15 000 ungdomar inom ett år vill ha en hyresrätt med en hyra på högst 3 000.

Om moderaterna fortfarande styr i de flesta kommuner i Stockholmsområdet om ett år kommer en egen lägenhet aldrig att bli verklighet för dessa ungdomar. I moderaternas Stockholm är det bara de med en förmögenhet eller hög inkomst som kan känna sig trygga på bostadsmarknaden och då kommer de unga att drabbas hårdast. Det är självklart något som vi unga socialdemokrater aldrig kan acceptera. Bostaden är en rättighet och ungdomars start i vuxenlivet är avgörande för Sveriges framtid.

Samtidigt som SSU i dag startar en stor radiokampanj presenterar vi här tio krav för att göra det lättare för ungdomar att få en bostad.

1 Gör det lättare att få ett kontrakt

För många är det omöjligt att få ett kontrakt eftersom hyresvärden kräver att man ska ha ett fast jobb. Problemet är dagens arbetsmarknad. Ungdomar jobbar ofta i projekt och har visstidsanställningar. SSU föreslår därför att de kommunala bostadsbolagen slopar kravet på fast anställning och istället ställer krav på fast inkomst och att åldersgränser för köerna slopas.

2 Avskaffa djungeln av privata förmedlingar

Det är dyrt och besvärligt att söka bostad. Många tvingas stå i massor av köer och många förmedlingar tar ut hutlösa avgifter. SSU vill avskaffa djungeln av privata förmedlingar och istället införa regionala/kommunala bostadsförmedlingar. Dit ska alla värdar – både privata och kommunala – tvingas att lämna lediga lägenheter.

3 Gör det ekonomiskt att bygga vanliga hyreslägenheter

Det byggs extremt få hyreslägenheter. Istället byggs det dyra bostadsrätter och radhus som få ungdomar har råd med. SSU menar att kostnaderna för byggmaterial måste pressas genom att bland annat öka konkurrensen. Skatten på byggande bör sänkas och staten stimulera bostadsbyggande av vanliga hyreslägenheter. Fastighetsskatten bör användas för att omfördela resurser från gamla till nya fastigheter.

4 Kommunerna får inte fortsätta svika ungdomar

Det är fullt möjligt för kommunerna, som bestämmer över varenda kvadratmeter, att ställa krav på vad som byggs och vilka upplåtelseformer som ska finnas. SSU menar att kommunerna måste ta större ansvar genom att påskynda planärenden och erbjuda mark till låga priser. De kommunala bostadsbolagen måste ta ett ökat ansvar och börja planera för billig nyproduktion.

5 Låt statens fastighetsbolag bygga

Det räcker inte med att kommunerna tar sitt ansvar. Staten måste även ta sitt. Regeringen borde ge statens fastighetsbolag ökade möjligheter att bygga lägenheter för till exempel studenter. Staten skulle kunna bli ett föredöme för byggande av små och kostnadseffektiva lägenheter. När kommunerna inte tar sitt ansvar måste staten ta sitt!

6 En politik för att minska hyrans andel av inkomsten

Aldrig någonsin tidigare har hyrorna varit så höga som nu. Många ungdomar drar sig därför för att flytta hemifrån. Trångboddheten ökar också på grund av bland annat detta. SSU menar att hyran inte borde vara större än 25 procent av en normal lön. Alla människor måste ha råd att bo.

7 Stoppa utförsäljningen av allmännyttan

Den så kallade allmännyttan, alltså kommunernas bostadsbolag, är hotad av moderaternas utförsäljningspolitik. Det innebär att det blir allt färre och färre hyreslägenheter i Sverige. SSU kräver därför ett omedelbart stopp av utförsäljningarna.

8 Stoppa marknadshyrorna!

Moderaterna och hyresvärdarna vill se mer av marknadshyror. Det är inte så konstigt. För ”fri prissättning” leder nämligen till högre hyror särskilt när det är bostadsbrist. Marknadshyror gör det också enklare för värdarna att välja ”rätt” slags hyresgäster, typ rika medelålders som inte har stereo eller fester på helgerna. Marknadshyror innebär alltså inte ökad valfrihet utan tvärtom högre hyror och ännu mer segregering.

9 Inför bostadsgaranti för studenter

Den fortsatta utbyggnaden av högskolan borde villkoras. Alla kommuner som vill se en fortsatt expansion av sin högskola måste kunna redovisa en bostadsplan för ungdomar. Staten måste använda kunskapssatsningen för att ställa krav på motprestationer från kommunerna. Dessutom måste det särskilda investeringsbidraget för byggande av studentlägenheter utökas och förlängas.

10 Öka inflytandet för de boende

SSU menar att det inte räcker med att alla har en bostad. Det ska också vara möjligt att gemensamt skapa den sociala miljön i bostadsområdet och alla i området ska kunna vara delaktiga i de beslut som fattas. Många människor mår i dag dåligt där de bor. Främlingskap och misstänksamhet får fotfäste när segregationen ökar och människor känner maktlöshet i vardagen.

Bostadsbristen är en politisk fråga. Om ett år och tolv dagar är det val. Då finns chansen att välja mellan en socialdemokratisk och en borgerlig bostadspolitik. SSU menar att det är bristen på politiska lösningar som är problemet. Vi menar att rätten till en egen bostad måste bli lika självklar som rätten till skola och sjukvård. Här går den stora skillnaden mellan oss och moderaterna.

Mikael Damberg

förbundsordförande i SSU

Karin Gustafsson

ordförande i Stockholms stads SSU-distrikt

Emil Högberg

ordförande i Stockholms läns SSU-distrikt