I totalförsvaret måste även vården fungera

Replik från S, V och MP om hur försvarssatsningarna ska finansieras

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-05-13

Risken för att de 67,8 miljarder som satsas på totalförsvaret fram till och med 2030 går ut över skola, sjukvård och äldreomsorg, är uppenbar. Det är uppseendeväckande att M-statsråden inte omfattas av denna insikt. Replik från S, V och MP i Försvarsberedningen.

REPLIK. Det borde vara en fundamentalt enkel sak för alla som vill göra nya stora åtaganden i statens budget att det inte går att leva på enbart utgifter. Det krävs också inkomster.

Det är uppseendeväckande att statsråden Svantesson, Jonson och Bohlin inte omfattas av denna insikt. Risken för att de 67,8 miljarder kronor som satsas på totalförsvaret fram till och med år 2030 går ut över skola, sjukvård och äldreomsorg, är uppenbar.

 

Självklart är satsningen på totalförsvaret nödvändig. Det är samtliga partier i försvarsberedningen överens om.

Men ända sedan beredningen startade sitt arbete har det ställts krav på en uppgörelse om finansieringen.

Ohörsamheten för detta har från SD-regeringens sida varit total, trots att det i samband med tidigare satsningar på försvaret har beslutats om en bankskatt för att delfinansiera kostnaderna.

 

Nu har vi varsel inom sjukvården där tusentals anställda hotas om uppsägning, samtidigt är personalbehoven inom både äldreomsorg och skola är stora. Parallellt har de mest välbeställda i vårt samhälle blivit starkt gynnade. De ekonomiska klyftorna har ökat.

Det är fullt rimligt att införa en beredskapsskatt som riktar sig mot de med högst inkomster och kapitalvinster. På så sätt kan en del av de mycket stora åtaganden som nu ska göras finansieras.

 

Men SD-högens kallsinne slår endast tillbaka på dem själva. Beloppen som nu ska avsättas för totalförsvaret är så stora att de inte kan finansieras med besvärjelser om ”tuffa prioriteringar”.

Statsministers ord innehåller inget konkret besked och är därför i praktiken att betrakta som substanslösa. För att totalförsvaret ska kunna fungera krävs faktiskt också att sjukvård, skola och omsorg fungerar.

 

SD-regeringen har en hemläxa att göra. För övrigt så är det överenskommet att finansieringen ska diskuteras mellan partierna. Har SD-högern nu brutit det löftet? Eller gäller det fortfarande?

Svantessons, Jonssons och Bohlins inlägg gör det nödvändigt att ställa frågan.


Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson och representant i Försvarsberedningen (S)
Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson och representant i Försvarsberedningen (S)
Hanna Gunnarsson, försvarspolitisk talesperson om representant i Försvarsberedningen (V)
Emma Berginger, försvarspolitisk talesperson och representant i Försvarsberedningen (MP)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.