Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Se upp, nya Iphone är en säkerhetsrisk

Debattören: Så lätt är det för tjuven att låsa upp mobilen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-09-20

Vilka kan kräva av Apple att få söka igenom framtida databaser med miljoner medborgares ansiktsdata, frågar sig dagens debattör, Carolina Sundell.

DEBATT. I Oliver Stones film ”Snowden”, tejpar visselblåsaren Edward Snowden över sin laptops inbyggda kamera för att han befarar att NSA tar över hans lins och börjar spana på honom och filma i hemmet.

I en uppkopplad värld, där vi delar privat data med en knapptryckning och kommunicerar utan kryptering är allt fler ängsliga över var privat data lagras och vem som nyttjar den. Det räcker inte att skydda sig med ett lösenord och att rensa cookies.

Vad ska vi medborgare frukta mest; id-kapning, hackers, FRA-lagen eller Facebook och Googles oligopoldominans och de två jättarnas selektiva algoritmer?

Ett nytt intrång i vår mer och mer krympta privata sfär är ansiktsigenkänning. Apple presenterade i veckan att företagets nya Iphone X kommer att ha en ny funktion; Facial ID. För att kunna låsa upp den nya telefonen måste användarens ansikte skannas och kännas igen av ett 3D-map-system som kan avläsa 30 000 infraröda punkter.

Många kanske tycker det är en bra finess att kunna låsa upp luren med att hålla nyllet framför kameralinsen. Vårt ansikte säger mycket om oss, data kan utläsas; ålder, identitet, hur vårt humör är, om vi är bakfulla och så vidare.

Utvecklingen går snabbt fram inom datainsamling, men när det kommer till andra områden som påverkar särintressen – som övergången från litiumjonbatterier till gröna alternativ – går Apples maskineri i snigelfart.

Företaget ser inte alls problematiken med att handskas med all denna ansiktsdata. För att inte oroa sina kunder försäkrar Apple att datan kommer lagras i deras patenterade ”Secure Enclave” på telefonen.

Tänk er en konstruktion likt en rysk matrjosjkadocka, där privat data lagras i en så kallad säker enclave-docka som körs i en iOS-docka som innehåller operativsystemet.

Inget kommer att laddas upp till ”the cloud”, enligt företaget – men hur vet vi att det inte kommer att ändras när korrigeringar av användaravtal och systemuppdateringar görs oftare än test av Sveriges Hesa Fredrik-larm?

Apples Phil Schiller bekräftar att Facial ID inte kan bli lurat av foton eller masker, men det finns sedan en tid tillbaka flera webbsidor som hjälper folk att kamouflera sig och undvika att bli igenkända av maskinvara som kalkylerar pixelavstånd och använder sig av ansiktsigenkänningsalgoritmer.

Spenderar man en knapp timme på att sminka sig efter en av de flera CV dazzle-guider som finns på nätet och ändrar ansiktets symmetri, går det att lyckas förvirra kameror och datorers igenkänningssystem. Det är uppseendeväckande sminkning vi talar om, folk behöver vitmåla sig likt Jokern från Batmanfilmerna.

Ett problem med Apples Facial ID-teknik är att om någon stjäl en iPhone, behöver de inte övertala ägaren om att få pinkoden utan det räcker att hålla upp telefonen mot personens ansikte så låses den upp.

Det enda sättet att skydda sig är att blunda, så länge ögonen är slutna kan ansiktsigenkänningen inte ske.

Det som nu borde vara i fokus är huruvida nationella myndigheter runt om i världen kan kräva av Apple att få söka igenom framtida databaser med miljoner medborgares ansiktsdata. Vi borde oroa oss främst för de amerikanska myndigheter som vid flera tillfällen använt sig av domstolsbeslut som lett till att företag tvingats lämnat ut privatstämplad data.

Samtidigt borde vi granska vad Försvarets Radioanstalt har för befogenheter. Det talas allt för lite i media om FRA:s friheter som gör intrång på människors integritet och vad för slags massövervakning Facebook och Googles imperier sysslar med.


Carolina Sundell


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.