I 20 minuter: Elpistolen - livräddare? och Sex timmars arbetsvecka

Efter den tragiska polisskjutningen som dödade en man i Uppsala i morse - är elpistoler nödvändiga för att rädda liv, eller tvärtom ineffektiva vapen som ökar våldsanvändningen?

I kvällens "20 minuter" debatterar Polisförbundets Lena Nitz med Krister Hammarbergh (M).

Dessutom: debatt om det rödgröna projektet med sex timmars arbetsdag i Göteborg.

Det var efter att polisen hade kallats till en adress i Uppsala tidigt i morse, för att en 34-årig man ska ha hotat sin mamma och sin syster, som de såg mannen med två knivar i händerna, utanför fastigheten.

Han uppmanades att släppa knivarna men när han inte gjorde det och fortsatte mot poliserna sköt de honom. Mannen avled av skadorna.

Händelsen är en i raden av dödsskjutningar de senaste åren. Enligt kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki handlar det om ett trendbrott.

Och som flera gånger tidigare kräver nu Polisförbundet att Rikspolisstyrelsen ändrar sig och tillåter användningen av elpistoler, som de menar kan rädda liv.

– Med anledning av de senaste årens dösdsskjutningar vill vi nu att polisen ska kunna ingripa i vardagssituationer med så lite våld som möjligt. Och sannolikheten att man överlever om elpistol används är mycket högre än vid skjutvapen. Man paralyseras en liten stund så att polisen hinner fram och kan avväpna personen, sedan fungerar personen som vanligt igen, säger hon.

Krister Hammarbergh, ledamot i justitieutskottet för moderaterna ställer sig tvekande till att det dödliga våldet orsakat av poliskulor skulle vara ett trendbrott. Och han är inte heller säker på att elpistoler är lösningen.

– Om man ska lägga till ett extra vapen så måste man ju veta om det löser problemet och inte orsakar problem istället. I andra länder verkar det inte vara så, där har våldet ökat istället och det dödliga våldet inte minskat, säger han.

Enligt honom är vapnet inte heller så effektivt.

– Man måste ju vara så nära för att kunna använda det och om det kommer någon mot en med knivar så drar man nog sitt andra vapen ändå, säger han.

Men enligt Lena Nitz så används elpistoler i många länder och där är poliskårerna nöjda med metoden, menar hon. 

Vi kommer också debattera förslaget om att införa sex timmars arbetsdag i Göteborg som den rödgröna majoriteten har lagt. I delar av den offentliga verksamheten ska de anställda jobba sex timmar, med bibehållen lön.

Enligt Jessica Polfjärd (M), ordförande i arbetsmarknadsutskottet, är den här vägen helt fel väg att gå.

– Vi tror ju på fler arbetade timmar, inte färre, krävs för att klara av välfärden och Sveriges konkurrenskraft. Det här kommer att kantra, säger hon.

Men Ulla Andersson, ekonomisk politisk talesperson för Vänsterpartiet riksdagen anser att sex timmars arbetsdag i längden kommer att leda till både friskare befolkning och fler arbetade timmar, eftersom människor på det här sättet kommer att orka jobba ända till pensionen.

– Det orkar vi inte som det ser ut i dag. Vi behöver mer tid för livet och mer tid med barnen. Enligt forskningen så mår människor bättre av förkortad arbetstid, säger hon.

Missa inte debatten i "20 minuter" i kväll klockan 18