Vilket parti är mest feministiskt?

Feministiskt initiativ är på frammarsch, vilket gör att oppositionspartierna, med vänsterpartiet i spetsen har börjat prata mer jämställdhet.

Men vilket är det mest feministiska partiet - V eller Fi - det debatteras i kvällens "20 minuter".

– Det stämmer inte som Fi säger att feminismen står över höger och vänsterskalan. Inkomstklyftorna har ökat med 50 procent sedan borgarna tog över, säger Rossana Dinamarca (V)

Feminism har blivit hett. Det är tre veckor kvar till EU-parlamentsvalet och Feministiskt initiativ går starkt framåt. I den senaste mätningen fick partiet 3,2 procent i EU-valet och 2,3 procent i riksdagen. Framgångarna har satt jämställdheten på agendan och både Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt lyfte fram feminismen i sina Första maj-tal. Och när jämställdheten avhandlades på minimal tid i partiledardebatten i SVT:s Agenda i går blossade en kritikstorm upp på sociala medier.

Det parti som hårdast profilerat sig som trovärdigast när det gäller jämställdhet, förutom FI, är Vänsterpartiet.

I kvällens "20 minuter" kommer Vänsterpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Rossana Dinamarca till studion i en debatt med Feministiskt initiativs Sissela Nordling Blanco om vilket parti som är mest feministiskt.

"Vänsterpartiet sätter inte jämställdhet först"

Enligt Sissela Nordling Blanco så är den viktigaste skillnaden mellan FI och Vänsterpartiet att Fi sätter jämställdhetsfrågan först.

– Det gör inte vänsterpartiet. Och jämställdheten är inte en sakfråga, det är ett perspektiv som ska in i varje fråga. Att vi kommer in kommer sätta en helt annan press på alla övriga partier konkret visa vad de vill göra för att öka jämställdheten, säger hon.

Men enligt Rossana Dinamarca är det vänsterns politik som gör mest för att ta tillvara kvinnors rättigheter.

– Vinster i välfärden är en feministisk fråga. Vi har 900 000 kvinnor som jobbar inom välfärden och det är arbetarklassens kvinnor. Vi jobbar med frågor som som rätt till heltid, barnomsorg på obekväma tider, delade turer och höjda löner, säger hon.

Höjda löner för kvinnor är också en hjärtefråga för Feministiskt initiativ.

"Ojämställdheten har ökat under borgarnas tid"

– Men vänstern talar om höjda löner för kvinnor i offentlig verksamhet. Men hälften av alla kvinnor jobbar i privat sektor, vi vill höja lönerna där också. Orättvisorna mellan män och kvinnor finns oavsett klasstillhörighet, säger Sissela Nordling Blanco.

Men enligt Rossana Dinamarca stämmer det inte att feminismen "står över" höger- och vänster-skalan.

– Det handlar om hur vi ska organisera samhället och fördela resurserna. Ojämställdheten har ökat de senaste åtta åren när den borgerliga regeringen har styrt. Inkomstklyftorna mellan män och kvinnor har ökat med 50 procent, säger hon.

Sissela Nordling Blanco pekar på ytterligare en viktig skillnad mellan Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet och det är att Fi även har ett starkt antirastistiskt perspektiv.

– Det saknas i dagens politiska klimat. Och det behövs som motkraft till Sverigedemokraterna.

Missa inte debatten i kvällens "20 minuter" klockan 18