Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Stärk banden med Somalia

A. Jama Ghedi: Sverige och Norge kan göra en stor insats för återuppbyggnaden av landet.

Plötsligt, efter 16 år av mörker och utan central regering, har Somalia åter fått internationell uppmärksamhet . En islamisk rörelse har satt sig upp mot krigsherrarna som har dominerat Somalias politiska scen det senaste decenniet.

Från olika källor framgår det att USA har stöttat och finansierat krigsherrarna med pengar och politiskt stöd. USA kallade till ett internationellt möte den 15 juni i New York med syfte att stödja Somalias svaga och korrupta övergångsregering.

Efter första mötet bestämde de båda sidorna att erkänna varandras existens, sluta bedriva propagandakampanjer mot varandra i medierna och även fortsätta förhandlingarna i Khartoum den 15 juli. Man kan hoppas att det kan innebära ett genombrott.

Här skulle Sverige och Norge kunna göra en stor insats.

De båda länderna borde kunna bidra till en ny säkerhetspolitik i Afrika om de förhandlar ärligt, stratetiskt och modigt. De har ekonomiska resurser, förhandlingserfarenhet och inger bättre förtroende jämfört med andra länder som försökt bidra till en lösning. Sverige har exempelvis hjälpt till att finansiera humanitära projekt i Somalia under dessa 16 år då många andra länder har försvunnit. Andra länder har prioriterat sina egna intressen i stället för att lösa den somaliska krisen.

Sverige och Norge måste se till att minimera inflytandet från de olika byråkratiska och svaga organisationer som i många år har hållit Somalia som gisslan utan att bidra till en politisk och ekonomisk lösning. Somalia får inte bli gisslan enbart därför att det finns en misstro mot ett fåtal personer som klassas som internationella terrorister, personer som inte har någon större makt eller inflytande. Det somaliska folkets största problem är osäkerhet, fattigdom, okunnighet, sjukdom och klankonflikter, inte terrorism.

Det finns cirka 60 000 somalier i Sverige och Norge. De är medel- och högutbildade. De har kunskap, erfarenhet och nätverk som kan bidra till att stärka banden mellan Somalia, Sverige och Norge. De här personerna kan delta i Somalias stabilisering och återbyggning.

Till sist, de två länderna kan mobilisera ekonomiska resurser till humanitära behov, fred, rehabilitering och återuppbyggnad. Det är viktigt att resurserna går till de behövande människorna, inte till grupper som kan starta nya krig.

Sverige och Norge kan bidra till att en övergångsregering bildas och att den islamiska rörelsen fortsätter dialogen som har börjat i Karthoum, Sudan.