I C:s skogsland är det kalhyggen som gäller

Slutreplik från Miljöpartiet om det svenska skogsbruket

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-06-08

Emma Wiesner sätter sitt hopp till ”tankar och funderingar”. Jag och Miljöpartiet ser i stället att det krävs konkreta förändringar av skogspolitiken för att just alla dessa kloka tankar och funderingar ska kunna bli verklighet. Slutreplik från Pär Holmgren.

SLUTREPLIK. Wiesner skriver att en ”mångfald av tankar och funderingar” skapar naturvärden.

Vi Miljöpartister är inte lika inne på det övernaturliga. Vi menar att det trots allt är praktiska handlingar i våra skogar som skapar – eller förstör – naturvärden. 

 

Centerpartiets toppkandidat poängterar att det bland Sveriges skogsägare finns en stor variation i idéer om hur skogen ska brukas, att ”ingen är den andra lik”. Hon menar också att det med dagens skogspolitik råder stor frihet för de enskilda markägarna att bruka sina marker såsom de själva finner bäst.

Om allt detta stämmer, om alla tänker olika och har full frihet att agera på sina egna idéer, hur kommer det sig då att 97 procent av all produktiv skogsmark i Sverige brukas med kalhyggesmetoder? Är det inte just variation som saknas i Wiesners skogsland?

 

Det finns stora systemfel inom dagens skogsnäring. De rådgivare och som inte sällan erbjuder gratis skogsbruksplaner är i princip alltid knutna till en industri, för vilka de har i uppgift att köpa upp billig råvara. De oberoende rådgivarna är försvinnande få.

I dag är det endast de som förvaltar skogen som står för både de ekologiska och ekonomiska riskerna – medan industrin bara är ute efter så billigt virke som möjligt.

Det finns en lång rad oumbärliga nyttor som i dag inte värderas i tillräcklig utsträckning, eller ens värderas alls. Det handlar om rening av vatten, kolinlagring, biologisk mångfald och ökad motståndskraft mot extremväder. 

 

Precis som jag skrev tidigare råder ingen brist på nyskapande krafter som vill förändra svenskt skogsbruk. Centralt i argumentationen hos de som vill se förändring är just att öka valfriheten och att hitta fler – inte färre – sätt att tjäna pengar på skogen.

Wiesner sätter sitt hopp till att ”tankar och funderingar” ska lösa utmaningar som långsiktig virkesförsörjning, kolinlagring, klimatanpassning och markägarnas lönsamhet.

Jag och Miljöpartiet ser i stället att det krävs konkreta förändringar av skogspolitiken för att just alla dessa kloka tankar och funderingar ska kunna bli verklighet.


Pär Holmgren, toppkandidat Europaparlamentsvalet (MP)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.