Idioti att utvisa dem som Sverige behöver

Kommunpolitiker: De är utbildade och kan svenska – inför en bristyrkesamnesti

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-10-29

Bara i våra kommuner saknas ett stort antal elektriker, rörmokare, undersköterskor med flera. Att vi då samtidigt har utbildade i dessa yrken som ska utvisas från Sverige är direkt idioti, skriver Liza Lundberg, Abdullahi Cadaani och Åsa-Märta Sjöström.

DEBATT. Det råder en stor kompetensbrist i Sverige. Och utvecklingen går åt fel håll, sett över en tioårsperiod kommer kompetensbristen vara än värre än den vi ser i dag.

Bara i Falun, Bollnäs och Fagersta saknas på sikt ett stort antal elektriker, rörmokare, undersköterskor och yrkeschaufförer för att nämna några bristyrken.

Det är yrken vars utförare är en förutsättning både för att samhället ska fortsätta fungera men även utvecklas med kraft in i framtiden.

 

Bristen på kompetent arbetskraft påverkar allt. Även klimatomställningen. Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Klimatomställningen är ett mål som kräver en omfattande grön omställning.

Det kräver i sin tur hantverkare som ska bygga de nya reningsverken, återvinningscentralerna, dagvattenlösningarna, batterifabrikerna. Ja listan är lång.

 

Samtidigt ska välfärden fungera. Oavsett om det är uppgång eller nedgång i konjunkturen är våra barn, unga och äldre likafullt i behov av omsorg. Därtill växer den åldrande delen av befolkningen där statistik från SKR visar att om bemanningen inom den offentliga välfärden ska ligga på samma nivå som i dag krävs att 80 procent av alla som kommer ut på arbetsmarknaden ska arbeta inom det offentliga.

För alla som har Sveriges bästa för ögonen är det enkelt att se att den ekvationen inte går ihop. Att vi då samtidigt har utbildade elektriker, snickare, barnskötare och undersköterskor som ska utvisas från Sverige är direkt idioti.

 

Vi som skriver den här texten anser att personer som har en svensk utbildning eller motsvarande inom ett bristyrke bör per omgående omfattas av en bristyrkesamnesti.

Den så kallade gymnasielagen har kritiserats av tillräckligt många, så vi ser ingen anledning att lägga tid på att fortsätta kritisera.

Men vi kan konstatera att vi befinner i en situation där vi har många drivna, duktiga, svensktalande, färdigutbildade personer inom bristyrken som på grund av utvecklingen på svensk arbetsmarknad, inte får en anställning längre än två år, och därför kommer att utvisas.

 

Konsekvensen är att Sverige förlorar välbehövlig arbetskraft i ett skede där vi saknar arbetskraft. Det sker helt i onödan. Risken är att dessa personer väljer att gå under jorden och bli så kallade papperslösa.

Vi talar om personer som under flera år arbetat på byggen runt om i Sverige och på förskolor och äldreboenden, bidragit och betalat skatt, och som nu i stället puttas rakt i händerna på skurkföretag som inte tvekar att utnyttja svart arbetskraft.

Eller kanske än värre, på grund av sin utsatthet och i princip obefintliga möjlighet att välja hur brödfödan ska tjänas in, puttas rakt i händerna på kriminella nätverk och drogförsäljning.

 

Självklart är det så att den person som exempelvis fått avslag på sin asylansökan i sista instans eller som vistas i landet utan giltiga tillstånd ska lämna landet. Det är en viktig del av upprätthållandet av en god samhällsordning och rättsstatens principer.

Men det är precis därför vi anser att en bristyrkesamnesti ska införas. Vi behöver alla duktiga arbetare vi kan få. Låt dem stanna i Sverige och bidra till samhället.


Liza Lundberg, kommunstyrelsens ordförande i Falun (S)
Abdullahi Cadaani, kommunstyrelsens ordförande i Bollnäs (S)
Åsa-Märta Sjöström, kommunstyrelsens ordförande i Fagersta (S)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.