Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Earth hour en tom symbolhandling

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-27

Följ ämnen

Belysningsbranschen: Investera i modern belysning i stället

I dag arrangeras Earth hour runt om i världen. Under en timme på kvällen släcker organisationer och företag ner all belysning som inte är livsnödvändig. I Sverige kommer många myndigheter, kommuner och även regeringskansliet att delta i Earth Hour.

Och visst är det viktigt att spara energi, men samtidigt går det inte att komma ifrån att Earth hour är en tom symbolhandling som inte får någon verklig effekt på energiförbrukningen från belysning.

För de kommuner, landsting och statliga fastighetsförvaltare som de senaste 15 åren bytt belysning är Earth hour snarare överflödigt eftersom moderna belysningar automatiskt släcker ner lokaler där ingen vistas. Där råder Earth hour varje dag med andra ord. Jag vill med detta säga att Earth hour visserligen är bra, men att den riktiga energibesparingen ligger i att investera i modern belysning som sänker energikostnaderna med 80 procent 365 dagar per år i stället för 100 procent under en timme per år.

Om stat, kommun och landsting planerade sin energikonsumtion för belysning mer långsiktigt skulle man kunna spara stora belopp. Skattepengar som kan användas bättre på annat håll. Till exempel finns enligt Energimyndighetens mätningar av belysningen i Sveriges vårdlokaler en besparingspotential motsvarande 252 miljoner kronor per år i minskad energianvändning enbart genom att byta gammal belysning till ny. Omräknat i pengar skulle det innebära 600 sjuksköterskor eller 250 läkare att sprida ut över landet. Något att tänka på nästa gång det pratas om att spara in på personal i vården.

Vad är det då som gör att dagens belysningssystem är så oerhört mycket mer effektiva än dem som installerades så sent som i mitten av 1990-talet? Jo, den tekniska utvecklingen inom detta område har varit så omfattande att alla delar i princip bytts ut mot nya mer energieffektiva. För det första är själva lysrören och armaturerna 40 procent mer energieffektiva, lägg därtill innovationer som dagljusavkänning, närvarostyrning, dimbara lysrör med mera och vi har faktiskt så mycket som 80 procent effektivare belysningssystem än för bara 10-15 år sedan.

Enbart de fastigheter som staten förvaltar omfattar hela 13 miljoner kvadratmeter. Vi vet att många av dessa lokaler är eftersatta när det kommer till belysning. En total modernisering av belysningen skulle visserligen innebära en engångskostnad för själva investeringen, men den skulle snabbt tjänas in eftersom driftskostnaderna för belysning skulle minska med 100-tals miljoner kronor per år.

Ur detta perspektiv framstår Earth hour visserligen som ett jättebra initiativ, men det är som sagt en symbolhandling. För att ge verklig energibesparing måste gammal omodern belysning bytas ut till ny. Det sänker energikostnaderna med cirka 80 procent vilket ger bättre miljö och mer pengar till skattebetalarna.

Magnus Frantzell

VD Belysningsbranschen

Följ ämnen i artikeln