Har fattiga blivit fattigare?

Ikväll debatterar moderaten Jan Ericson och miljöpartisten Gunvor G Ericson om fattigdomen i Sverige.

Andelen fattiga arbetslösa har tredubblats sedan 2004 och klyftorna har ökat.

Men åsikterna om hur man ska tolka siffrorna går isär.

I kvällens ”20 minuter” debatterar Jan Ericson (M) och Gunvor G Ericson (MP) om fattigdomen har minskat eller ökat i Sverige.

I går kom nya siffror från SCB som visar att var tredje arbetslös är fattig, och att den grupppen har blivit tre gånger så stor, mellan 2004 och 2012. Som fattig räknas man om man har en disponibel inkomst som är mindre än 60 procent av medianlönen, som 2012 låg på 213 700 kronor. Det blir en månadsinkomst på 10 685 kronor.

I en artikel på Aftonbladets debattsida i dag argumenterar moderata riksdagsledamoten Jan Ericson för att bilden som ges av fattigdomen i Sverige är skev, eftersom man använder begreppet relativ fattigdom.

– Bland annat sägs att andelen fattiga bland de arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionerade har tredubblats mellan 2004 och 2012. Men samtidigt har antalet personer i dessa grupper minskat kraftigt, vilket ger en helt annan helhetsbild. Andel och antal är två helt olika saker.

Den verklighetsbeskrivningen går inte Gunvor G Ericson, riksdagsledamot för miljöpartiet med om.

– Om alla i min närhet har dator, om barn måste göra läxor på en dator och min familj inte har en, så kommer mina möjligheter att utveckla min potential vara mycket mindre än för de med mer resurser. Då spelar det ingen roll om jag har fått några hundringar mer, om alla andra fått flera tusen, säger hon.

Hon pekar också på forskning som visar att samhällen med stora klyftor lider av mer kriminalitet och större ohälsa.

– Se på Grekland, det krävs social trygghet för att människor ska må bra. Det är den borgerliga politiken som skapat de här klyftorna genom att försämra a-kassa och sjukförsäkring. Vi vill införa ett golv för nivåerna i socialförsäkringarna, säger hon.

Missa inte debatten i ”20 minuter” klockan 18 ikväll.