Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Hur behandlar USA sina krigsfångar?

Tisdag 18 mars, två dagar innan USA började sitt krig mot Irak, skedde vid gränsstaden Khosravi mellan Iran och Irak en utväxling av över 300 krigsfångar. Ännu 15 år efter kriget, som varade 1980–1988, hade de två länderna alltså krigsfångar att utväxla.

Dessa 300 kallades den ”sista gruppen”. Varje gång det skett en fångutväxling har det talats om den ”sista gruppen”. Efter ett tag har det alltid dykt upp ännu en ? Bägge parter har under alla dessa år anklagat varandra för att ljuga om antalet krigsfångar, tyranner i bägge länder har använt krigsfångar som gisslan för förhandlingar.

Dessa krigsfångar har aldrig registrerats någonstans. De var helt enkelt spårlöst försvunna och bortglömda, liksom hundratusentals barn, ungdomar och gamla under kriget mellan Iran och Irak.

I Iran begravde vissa anhöriga sina offer utan att få något lik. De behövde en plats dit mammorna varje fredagskväll kunde söka sig för att sörja och få tröst. Många har inte givit upp. De väntar fortfarande på sina pojkar, sina män.

När nyhetskanalen al-Jazira visar de fem amerikanska krigsfångarna rasar George W Bush och talar om Genèvekonventionen! Behandlar USA de hundratals talibanska och de för samröre med al-Qaida misstänkta fångarna på USA:s marinbas vid Guantánamo, Kuba, enligt Genèvekonventionen?

USA blundade när hundratals eller tusentals, det finns inga officiella siffror, talibaner och andra terroristmisstänkta krigsfångar transporterades i containrar till Mazar-i-Sharif i

norra Afghanistan och där dog av värme och syrebrist, i närvaro av amerikanska soldater.

Jag blev som alla andra upprörd när jag såg de fem sårade och livrädda amerikanska krigsfångarna i tv, men jag blev lika upprörd när jag såg de irakiska krigsfångarna som skakande av rädsla satt på knä framför amerikanska soldater och bad för sina liv.

Över 9 000 irakiska soldater togs som krigsfångar i Irak. Var befinner de sig nu? Och hur behandlas de? Ingen vet. De flesta är helt oskyldiga, de hade inget annat val än att följa order och gav upp vid första möjliga chans.

Alla krigsfångar, oavsett hudfärg, ras eller nationalitet har lika värde och Genèvekonventionen gäller dem alla.

Ali Shafiei

Exiliranier i Sverige sedan1989, lärare, författare och nu butiksinnehavare