Har köttfrossandet gått för långt?

Larmen om köttets hälsoskadlighet duggar tätt.

Trots det äter vi mer kött än någonsin.

I kvällens "20 minuter" debatterar Jens Holm (V) och Sten Bergheden (M) om vi ska fortsätta att äta kött.

Nyligen kom en stor studie som slog fast att det är lika farligt att äta för mycket kött som att röka. För stor köttkonsumtion innebär en fyrdubblad risk att dö i förtid. Ändå fortsätter köttätandet att öka i snabb takt. Och när initiativ som en "Köttfri måndag" presenteras eller när Way out west bestämde sig för att all mat på festivalen skulle vara vegetarisk blev protesterna från köttälskare högljudda.

En av dem som tycker att antiköttkampanjerna är provocerande är riksdagsledamoten Sten Bergheden (M).

"Ska vi ha sockerfri tisdag också"

– Det måste stå var och en fritt att äta vad de vill. Politikerna ska inte lägga sig i vad vi äter. Ska vi börja ha en sockerfri tisdag och en fettfri onsdag också. Då är man ute på ett farligt sluttande plan, säger han.

Han tycker inte heller att det finns några skäl att minska köttätandet på grund av klimatet.

– Den svenska köttproduktionen ger mycket mindre klimatpåverkan än i övriga världen och det gynnar även floran och faunan. Och vad det gäller den svenska djurhållningen så är den i världsklass, säger han.

"Vi begränsar ju redan alkoholkonsumtionen"

Den här bilden delas inte av vänsterpartisten och riksdagsledamoten Jens Holm. Enligt honom bidrar köttindustrin till mer växthusgaser, lidande för djuren och gör människor sjuka. 

Vänterpartiets mål är att få ner köttkonsumtionen med 25 procent till år 2020.

– Vi vill ta bort alla subventioner till köttindustrin. Vi vill ge bidrag till skolor som vill bli bättre på vegetarisk mat. Vi är inte för en köttskatt än, vi börjar med mjukare åtgärder, säger han.

Han tycker, till skillnad från Sten Bergheden, inte att det är kontroversiellt alls att politiker vill förändra människors matvanor.

– Vi försöker ju begränsa människors alkohol- och tobakskonsumtion, så varför inte även köttet som ju orsakar många vällevnadssjukdomar som cancer, säger han.