Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Dagens straff duger inte mot gängvåldet

Debattören: Misshandeln visar att busschaufförer måste ha starkare skydd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-07

Jag tycker att även lagens röda linje ska dras så att busschaufförer, i likhet med blåljuspersonal, ska ha ett starkare rättsligt skydd mot hot och våld

DEBATT. Busschauffören Samir Tahir gick bak i bussen för att säga åt ett gäng ungdomar att de skulle betala för sig eller gå av bussen. Ungdomsgänget svarade med att misshandla honom så svårt att han fick åka ambulans till sjukhuset. Några dagar senare blev en annan chaufför i Uppsala skallad när han försökte avvisa en person från en stillastående buss.

Det gör ont att se mina hårt arbetande fackliga kamrater slås blodiga när de ser till att vårdpersonal kan infinna sig till operationer och att hela Uppsala kommun kan leva. Bussförarna snurrar bokstavligt runt samhället. De förtjänar uppskattning, respekt och bra arbetsvillkor.

Den senaste veckan har min och många andra kommunalares puls varit hög. Jag känner mig ledsen, arg och beslutsam.

Våld mot bussförare passerar min röda linje. På andra sidan den linjen hamnar även varje sten som kastas mot en ambulansförare, polis eller brandman.

Nu går regeringen fram med en lagstiftning med mycket hårda straff mot dem som saboterar för blåljuspersonal. Det är bra. När någon riktar sitt våld mot individer som för vår allas räkning är satta att hjälpa oss i våra liv drabbas både den våldsutsatta och hela vårt samhälle.

Men jag tycker att även lagens röda linje ska dras så att busschaufförer, i likhet med blåljuspersonal, ska ha ett starkare rättsligt skydd mot hot och våld. Detta kommer jag driva i riksdagen. Som kommunalare och medmänniska.

När en busschaufför som Samir sätter gränser och kräver att personer ska göra rätt för sig ska han ha samhällets fulla uppbackning. Av forskningen vet vi hur skadlig en omgivnings tolerans för kriminellt beteende är.

När då en av samhällets hårt arbetande bussförare motar ett kriminellt beteende gör han alla en tjänst. Inte bara skattekollektivet utan även Ica-handlaren som tappar intäkter på grund av snatteri.

I förlängningen kan omgivningens reaktioner mot brottsligt beteende även ha inverkan på hur många som går så långt att de använder dödligt våld. Brottsligheten hänger ihop.

Menar vi allvar med att bekämpa gängen duger inte de straff som med dagens lagstiftning kan komma ifråga för de 12 personer som misshandlade Samir.

Jag kommer som kommunalare aldrig vara tyst i riksdagen när mina kamrater hotas av våld och trakasserier. Den fackliga och politiska samverkan måste innebära att de fackliga representanterna agerar på arbetsplatsen för att få till en tryggare arbetsmiljö, och att jag som socialdemokratisk riksdagsledamot använder min tid i riksdagen till att skapa lagliga verktyg för att dra mitt strå till stacken i vårt gemensamma bygge av ett rättvist samhälle.

Ibland tror jag att vi har bättre undersköterskor, bussförare och kriminalvårdare än vad vi förtjänar med tanke på deras arbetsvillkor. Vi måste arbeta för att i kollektivavtal och lag ge våra samhällsbärare den uppbackning som de förtjänar.


Inga-Lill Sjöblom, riksdagsledamot Uppsala län (S) och fackligt aktiv i Kommunal


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikelSå här skriver du en debattartikel

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.