Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Dubbla budskap från S om pensionärers skatt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-04-09

Socialförsäkringministern: Vem ska pensionärerna lyssna på – Löfven eller Andersson?

Härom veckan presenterade regeringen tillsammans med Socialdemokraterna ett antal förändringar i den 20 år gamla pensionsöverenskommelsen. Med dessa mindre reformer skapar vi en jämnare utveckling av inkomstpensionerna, effektiviserar AP-fonderna, förenklar premiepensionssystemet och sjösätter frågan om ett längre arbetsliv tillsammans med fack och arbetsgivare.

Ett pensionssystem är bland det känsligaste och mest långsiktiga som finns i ett land och det svenska systemet har hyllats internationellt, nu senast i en mätning gjord av Allianz Global Investor. Sverige ligger tvåa efter Australien i mätningen, som bland annat mäter hur landets pensionssystem kan hantera den demografiska utvecklingen.

Vårt pensionssystem är väl rustat för framtiden och det håller vad det lovar, samtidigt som det inte lovar mer än vad det kan hålla. Det är viktigt för att långsiktigt trygga och säkra den svenska välfärden.

Att inte lova mer än man kan hålla är en central fråga också i en valrörelse. Socialdemokraterna måste därför tydligt och hederligt redovisa var de står även i frågan om skatten för pensionärer. Beskeden är numera många och motsägelsefulla.

Stefan Löfven har lovat att ta bort skillnaden mellan arbetstagare och pensionärer. Han upprepade det senast onsdags, i SvD:s ”Slaget om Rosenbad”. Detta väcker många frågor.

När och hur ska skillnaden i beskattning mellan arbetsinkomster och pension tas bort? Och hur ska Stefan Löfven klara finansieringen för dessa 7,5 miljarder kronor? Eller är syftet bara att ge intryck att Socialdemokraterna vill något, men utan förmåga att genomföra det i verkligheten?

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson ger andra besked. I senaste numret av PRO-tidningen ger hon vallöftet att under mandatperioden 2014-2018 ta ett steg för att minska klyftan.

Dels har regeringen redan i fem steg minskat skillnaden genom att sänka skatten på pensionärer. Dels är skillnaden mellan Löfven och Andersson åtskilliga miljarder kronor.

Sedan regeringen tillträdde 2006 har skatten också för en genomsnittlig pensionär sänkts med cirka 850 kronor per månad. Regeringen har dessutom höjt bostadstillägget för alla pensionärshushåll som är berättigade till bostadstillägg med 340 kronor per månad och dessutom infört ett fribelopp på arbetsinkomst upp till 24 000 kronor per år för ålderspensionärer som fyllt 65 år.

En seriös finansiering av allt man vill och lovar är nödvändigt den kommande mandatperioden. Man kan inte inteckna sin budget gång på gång, inte ens i den bekväma oppositionsrollen.

Vi vet sedan tidigare att Socialdemokraternas budgetmotion för 2014 saknar finansiering på 11 miljarder kronor. Tillsammans med ett löfte att avskaffa hela skatteskillnaden mellan lön och pension så saknas nu alltså 18,5 miljarder kronor.

Socialdemokraterna måste nu tydligt redovisa hur deras skatte-och bidragspolitik ser ut. Vilka skatter ska höjas eller vilka utgiftslöften måste man backa från?

Ulf Kristersson

Socialförsäkringsminister (M)

Följ ämnen i artikeln