Jomshof (SD) : Oförskämt att kalla oss underdogs

Protesterna mot Jimmie Åkessons arbetsplatsbesök gynnar inte partiet.

Det beror på att det är vanligt folk som har protesterat, vilket gör det svårt för SD att spela offer och skylla på etablissemanget.

Det menade Annika Hamrud i kvällens "20 minuter".

– Det är oförskämt att säga att vi vill vara underdogs. Vi vill delta i politiken, kontrade Richard Jomshof (SD)

Under den senaste veckan har anställda vid brandstationer, sjukhus och fabriker protesterat mot att Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson kommit på besök. Senast i dag blev det hätsk stämning och Åkesson möttes av glåpord och burop när han skulle besöka ett sjukhus i Malmö.

Politiska bedömare brukar hävda att all publicitet, både bra och dålig, som Sverigedemokraterna får, är bra för partiet. Men också att det inte går att tysta ner debatten, partiet växer även om medierna inte rapporterar.

I kvällens debatt i "20 minuter" debatterade frilansjournalisten Annika Hamrud med Richard Jomshof, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna frågan om den senaste tidens uppståndelse gynnar eller missgynnar partiet.

"Inga offer längre"

Enligt Annika Hamrud kommer det bli svårt för Sverigedemokraterna att bredda sig och få fler väljare med den här publiciteten.

– Det här är andra typer av protester. Det har varit brandmän som har arbetat hårt för att skapa förtroende hos personer i utsatta områden och som inte vill rasera det, sa hon.

Skillnaden är, jämfört med tidigare, att det inte är trovärdigt för Sverigedemokraterna att framställa sig som offer i konflikt med etablissemanget längre.

– Man kan inte vara offer hur länge som helst. När folk vet att man sitter i riksdagen och tjänar 120 000 kronor. Då är man inte underdog, sa hon.

Men detta fick Richard Jomshof att tända till.

– Det är oförskämt att säga att vi skulle vilja vara underdogs. Vi vill föra vår politik och förändra samhället, sa han.

"Folk blir arga på hur vi behandlas"

Samtidigt som Richard Jomshof inte vill att hans parti ska ses som offer så tycker han ändå att det är viktigt att protesterna uppmärksammas och att det är självklart att de drar nytta av det.

– Folk blir arga på hur vi blir behandlade. Vi tjänar på det. Det här är socialdemokraternas smutsiga sätt att få det att se ut som att det finns en stark opinion mot oss, men så är det inte. Det är en minoritet. Många kontaktar oss och berättar de indoktrineras på sina arbetsplatser, sa han.

Men detta resonemanget tyckte Annika Hamrud bara förstärker bilden av att partiet ser sig själv som utsatta och särbehandlade och att de vill vinna sympatier på det.

– Det låter väldigt martyrlikt, sa hon.

"Hoten har inte med oss att göra"

Ett annat skäl till att hon tror att Sverigedemokraterna kan skadas av den senaste tidens publiciteten är de hot som de som protesterat har fått från den "så kallade svansen" av SD-anhängare.

Men de hoten ville Richard Jomshof inte kännas vid.

– De har inte med oss att göra. Dessutom så är det Sverigedemokraterna som utsätts för mest hot, sa han.