"Värre att bli rånad än filmad"

Det är värre att bli rånad, bestulen eller ofredad än att bli filmad av en övervakningskamera.

Det tyckte Leif Svensson på Jernhuesen i kvällens "20  minuter".

–Fler kameror kan rädda människoliv och minska lidande, sa han.

I går var det kameraövervakningens dag och i en debattartikel i Svenska Dagbladet krävde Jernhusens säkerhetschef Leif Svensson att Datainspektionen slutar att överklaga kameraövervakningstillstånd som utfärdats av länsstyrelsen. Detta leder i förlängningen till att det blir svårare att lösa brott, skriver han.

I kvällens "20 minuter" möttes de i en debatt om hur mycket man bör tumma på den personliga integriteten för att kunna lösa fler brott med övervakningsbilder.

"Datainspektion ser inte till riskerna"

– Intentionen med lagen var att förebygga och förhindra brott. Datainspektion har rätt att överklaga länsstyrelsen kameratillstånd. Men ofta bygger saknar deras bedömningar saklig grund, de har inte sett till hotbild och risker, sa Leif Svensson.

Men enligt Datainspektionens jurist Nicklas Hjertonsson så är det tvärtom länstyrelsen som har gjort felaktiga bedömningar.

– Vi ska bara ha kameraövervakning när det finns ett konkret behov. I vissa fall tycker vi att länsstyrelserna har gjort en felaktig avvägning mellan behovet och människors rätt att inte bli övervakade, sa han.

Han menade också att Leif Svensson och säkerhetsbranschen talar i egen sak när det gäller att öka kameraövervakningen.

– Säkerhetsbranschen vill ju tjäna pengar på att sälja kameror, sa han.

"Det handlar inte om att tjäna pengar"

Men det ställde inte Leif Svensson upp på.

– Det handlar om att rädda människoliv och minska lidande. Det handlar inte om att tjäna pengar, sa han.

Men enligt Nicklas Hjertonsson så förstår inte Leif Svensson att man inte kan enbart gå på hur effektiv kameraövervakning är för att lösa brott.

– Det som är relevant är hur avvägningen mellan behovet och personlig integritet ser ut. Vi kommer kunna lösa massor med fler brott om vi har mycket mer övervakning, men det kan inte vara det enda som styr, sa han.

Denna synen ansåg Leif Svensson var gammaldags.

– Jag ser inga risker med mer övervakning, det är redan tillräckligt reglerat, sa han.