Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Energidrycken kan vara dödlig

Caroline Zakrisson vill förbjuda Red Bull och andra som innehåller taurin

Red Bull är den energidryck som säljs mest i Sverige och som förekommit i några av de uppmärksammade dödsfallen. Förbjud energidrycker med taurin tills ämnets eventuella risker utretts ordentligt, skriver Caroiline Zakrisson.

Återigen har det rapporterats om flera dödsfall orsakade av energidrycker i Sverige.

Och återigen hamnar aminosyran taurin i fokus. De flesta energidrycker innehåller taurin trots att det inte finns tillräckligt med forskning som frikänner taurinet från skadliga effekter.

Senast dog en 18-åring efter att ha druckit stora mängder sportdryck varje dag då han hårdpluggade till körkortsprovet. Tidigare var det en 19-årig flicka som på kvällen druckit sportdryck och vodka och även en 31-årig kvinna som också hon druckit sportdryck och vodka. Under en dans ramlade hon ihop och dog.

Det finns fler fall och gemensamt för dem är att de alla var helt friska men dog i samband med att de druckit en energidryck som innehåller taurin. Själv tillåter jag inte mina två unga döttrar att dricka sportdryck som innehåller taurin.

I många andra länder är tillsatt taurin i drycker helt förbjudet. Kanske är det dags för Sverige att följa dessa länders exempel? Vi vet i dag inte i vilka doser taurin, som finns naturligt i kroppen, blir farligt. Men tills en studie är gjord kan ett totalförbud vara på sin plats.

Debatten kring energidrycker med taurin har blåst upp ordentligt i media efter de uppmärksammade dödsfallen.

I en artikel i Läkartidningen efterlyser några svenska läkare fler rapporter om biverkningar. De vill också att andra läkare kontaktar Livsmedelsverket om de kommer i kontakt med personer som på något sätt drabbats av taurinets skadliga effekter.

Läkarna som skrev artikeln tror att taurin är betydligt farligare än man tidigare trott och vill få Livsmedels­verket att agera så snabbt som möjligt.

Men Livsmedelsverkets kommentar på den ökande oron blev kort och gott att ”det är fiffigt att undvika energidrycker tills vi vet mer”.

Att Livsmedelsverket, som arbetar för att skydda konsumenter från farliga ämnen i mat och dryck, ignorerar det faktum att folk fått allvarliga biverkningar och att flera faktiskt dött är rent vansinne. Och det är helt uppenbart att människor, framför allt ungdomar, inte har lust att undvika energidrycker. Och hur ska vi kunna få reda på mer om Livsmedelsverket inte genomför någon studie?

Livsmedelsverket måste sluta vara handlingsförlamat och i stället börja ta varningarna på allvar. Danmark, Frankrike, Norge och flertalet andra länder har helt och hållet förbjudit taurin i energi­drycker.

Detta skulle kunna vara en linje även för Sverige. Uppenbarligen finns anledningar till att Livsmedelsverkets motsvarigheter i dessa länder förbjudit taurinet. Vill man i Sverige undvika ett totalförbud så borde i alla fall ordentliga varningstexter på förpackningarna vara ett måste. Texter som verkligen syns och informerar.

Taurin har tidigare diskuterats bland annat på Södersjukhuset i Stockholm. Där har läkare träffat patienter som lidit av symptom som hjärtklappning, krampanfall och njursvikt.

I alla dessa fall har patienterna druckit energidrycker som innehållit just taurin.

Det finns idag inte tillräckligt med bevis eller fakta för att säkert säga att taurin är livshotande, och framför allt inte i vilka mängder. Men hur länge ska vi vänta innan en undersökning utförs för att ta reda på svaret?

Problemet är helt enkelt att det saknas studier över hur kroppen påverkas av en stor mängd taurin.

Det saknas även information om hur kroppen reagerar då taurin kombineras med till exempel koffein eller alkohol. Alla energi­drycker innehåller just koffein och många blandar ut sin dryck med exempelvis vodka.

Mitt enda hopp står nu till att Livsmedelsverket tar alla larm på allvar och genomför en studie en gång för alla. En sådan undersökning är dyr, det är jag medveten om. Men det kan inte jämföras med vad ett människoliv är värt.

Den senaste tidens artiklar om taurinets eventuella dödlighet är inte de första vi läser. Nu är det upp till Livsmedelsverket att se till att de blir de sista. Vi bor, tack och lov, i ett land där konsumenternas väl och ve tas på allvar i nästan alla hänseenden. Låt inte detta bli ett undantag.

Taurin kommer från oxgalla

Dagens debattör