Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Vill facken rasera den gemensamma vården?

John Lapidus: TCO:s och Sacos privata sjukförsäkringar urholkar svensk välfärd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-12-22 | Publicerad 2019-12-21

TCO och Saco kan inte gömma sig längre. På kort tid har vi fått ett parallellt sjukvårdssystem där 650 000 personer tecknar privata sjukvårdsförsäkringar och köper sig före alla andra medborgare, skriver John Lapidus.

DEBATT. På kort tid har vi fått ett parallellt sjukvårdssystem där 650 000 personer tecknar privata sjukvårdsförsäkringar och köper sig före alla andra medborgare. Det urholkar den offentliga vården och bryter mot hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf om vård på lika villkor.

TCO och Saco spelar en avgörande roll i den här utvecklingen. När USA tippade över till sin ojämlika sjukvårdsmodell berodde det till stor del på att facken lyssnade till försäkringsbolagens locktoner, precis som TCO och Saco gör när de erbjuder försäkringar åt sina medlemmar.

När Demokraternas kandidater Bernie Sanders och Elizabeth Warren i dag propagerar för vård som en mänsklig rättighet, vård efter behov, vård på lika villkor, så får de stark kritik av de fackförbund som i likhet med TCO och Saco har lagt tid och pengar på att teckna egna försäkringar.

På central TCO-nivå är frågan mycket känslig. Nyligen var jag inbjuden att diskutera saken med Britta Lejon (ordförande i ST) och Samuel Engblom (samhällspolitisk chef på TCO) som alltid medverkar i Arbetsvärldens fredagspodd, men tyvärr råkade båda dessa företrädare få förhinder just den här gången.

I stället sköt de fram Unionens nyblivne förhandlingschef Martin Wästfelt. Han hade svårt att förklara varför hans medlemmar ska ha bättre sjukvård än folk i allmänhet, men det hedrar honom att han inte ordagrant upprepade försäkringsbranschens lögner om att ingen köper sig före och att försäkringarna avlastar den offentliga vården.

Två floskler som används för att legitimera en utveckling som endast kan försvaras på ett hederligt sätt av den som menar att vård ska vara en marknadsprodukt som vilken som helst.

På tal om legitimitet så används TCO och Saco nu i debatten om privatkliniken Hedda Care, där förespråkarna gör stor sak av att dessa betrodda organisationers medlemmar kommer att tillhöra klinikens favoritkunder via sina försäkringar. Samma sak gäller Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag (Löf).

Nyligen avslöjade jag hur dessa vårdgranskare överger den offentliga vård som de är satta att granska, för att i stället ta plats bland det fina folk som välkomnas till Camilla Läckbergs privatklinik.

Ska vi inte ha något gemensamt längre? Gradvis bygger vi upp ett parallellt sjukvårdssystem som urholkar och åker snålskjuts på det offentliga system som var en av hörnpelarna i den svenska välfärdsmodellen, en modell som gav Sverige internationellt rykte som ett ovanligt jämlikt och bra land att leva i.

Gradvis skapar vi en halvprivat försäkringsmarknad som per definition slår sönder det gemensamma, för något gemensamt existerar inte när allt fler och större grupper tecknar privata försäkringar.

Nyligen protesterade tusentals människor mot nedskärningar i vården. Men de TCO- och Saco-medlemmar som har privata försäkringar behöver inte bry sig, för de har redan sin gräddfil till privat och offentligt finansierade kliniker.

Så försvinner viktiga grupper som annars skulle ha stått upp för den allmänna vården. Så eroderas tillit och skattevilja. Så får politikerna mindre press på sig att tillföra erforderliga resurser.

TCO och Saco säger sig värna den svenska välfärdsmodellen men det framstår som ett dåligt skämt när de medverkar till att rasera den. Är det rätt eller fel att erbjuda privata sjukvårdsförsäkringar åt medlemmarna? Ja eller nej till att vara stödhjul åt privatkliniker i Stockholms innerstad?

TCO och Saco kan inte gömma sig längre. Kliv fram och berätta om ni vill slåss för eller mot den svenska välfärdsmodellen.


John Lapidus, forskare ekonomisk historia, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikelSå här skriver du en debattartikel

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.