Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Vinsterna i välfärden slår mot personalen

Socialdemokrater: En undersköterska ska inte tjäna mindre i lön när företagen gör övervinster

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-05-23

Våra gemensamma skattemedel som är avsedda för skola och omsorg ska gå till fler lärare och undersköterskor – inte till obegränsade vinster, skriver debattörerna.

DEBATT. Ska vinstjakten i välfärden stoppas? Eller ska det obegränsade vinstuttaget ur skola och omsorg tillåtas fortsätta? Trots att frågan om vinstjakten i välfärden har diskuterats i decennier har Sveriges riksdag aldrig tagit ställning. Den 7 juni röstar riksdagen för första gången om vi ska sätta stopp för vinstjakten i skolan och omsorgen eller inte.

En stor majoritet av folket, även av de borgerliga väljarna, vill se ett slut på obegränsat vinstuttag ur välfärden. Vi socialdemokrater håller med.

Våra gemensamma skattemedel som är avsedda för skola och omsorg ska gå till fler lärare och undersköterskor – inte till obegränsade vinster.

Det är personalen som står för kvalitén i förskolan, skolan och äldreomsorgen. Det är de som bär välfärden på sina axlar. Det är också personalkostnaden som utgör den största kostnaden i de här verksamheterna. Därför är det i personalen det skärs ner när vinsterna ska maximeras. Därför är bemanningen i vinstdriven skola och omsorg lägre, villkoren för personalen är sämre och lönerna är lägre.

För en undersköterska i privat äldreomsorg handlar det i genomsnitt om 1 800 kronor mindre i lönekuvertet varje månad, jämfört med i kommunal äldreomsorg. Det är oacceptabelt.

Nu ser vi också hur behoven i förskola, skola och äldreomsorg växer eftersom det föds fler barn och vi lever allt längre. Då blir det än viktigare att säkerställa att skattepengarna går till det de är avsedda till.

Under 2015 landade övervinsterna i välfärden på 4,7 miljarder. Det motsvarar kostnaden för att anställa till exempel 9 500 förskolelärare, 7 500 undersköterskor eller 6 400 gymnasielärare.

Tyvärr går de borgerliga partierna inklusive Sverigedemokraterna emot vad folket och deras egna väljare tycker i den här frågan. Redan innan det låg ett färdigt förslag om vinstbegränsning på riksdagens bord meddelade de borgerliga partierna att de skulle rösta emot det. Sverigedemokraterna har anslutit sig till samma linje, trots att de gick till val på att begränsa vinsterna i välfärden och förbjuda dem i skolan. Det är tråkigt att låsningen i Sveriges riksdag i den här frågan ser ut att fortsätta.

Det är svårt att förstå de borgerliga partiernas och Sverigedemokraternas vurm för marknadiseringen av svensk skola. Sverige är det enda landet i västvärlden som tillåter obegränsade vinstuttag i den skattefinansierade skolan.

Vi Socialdemokrater vill bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Det kräver att vi använder varje skattekrona på bästa sätt. Vi måste prioritera fler förskolelärare, lärare och undersköterskor. Vi måste prioritera personalens anställningstrygghet, löner och villkor. Vi måste sätta det bästa för barn, elever och brukare främst.

Därför vill vi sätta stopp för vinstjakten i skolan och omsorgen.


Ardalan Shekarabi, civilminister (S)
Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S)
Peter Hultqvist, försvarsminister (S)
Lena Hallengren, barn-, äldre- och jämställdhetsminister (S)
Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen (S)
Lena Rådström Baastad, partisekreterare Socialdemokraterna (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.