Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Du behöver inte vara gay för att fira Pride

Debattören: Därför är festivalen viktigt för alla – inte bara för hbtq-rörelsen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-07-31

Du som någon gång har upplevt dig stigmatiserad, ifrågasatts för vem du är, inte vågat men velat, behövt kämpa för att ta dina rättigheter tillbaka, tröttnat på att vara rädd, stått upp för en vän som blivit orättvist behandlad eller försöker få igång ett jämställdhetsarbete på jobbet – du ska självklart ta tillfället i akt och fira, skriver Amanda Netscher.

DEBATT. I dag drar Stockholm Pride igång. ”You don’t need to be gay to support gay rights. You just need to be human”, stod det på en vägg I Brooklyn när jag var i USA för en dryg månad sen, då även NYC Pride firades. Precis.

Ni som undrar varför ni ska fira Pride och varför festivalen sedan rörelsen på 60-70-talet blivit så stor världen över, så är svaret så enkelt.

I det svaret finns flera tillägg såklart. Om du inte är homo- eller bisexuell eller transperson så kanske du har invandrat, har en funktionsvariation, identifierar dig som kvinna eller har en fitta. Du kanske bara avviker från det statistiskt normala eller på något annat sätt känner dig annorlunda?

Vi är många som har anledning att fira Pride, nämligen. Du som någon gång har upplevt dig stigmatiserad, ifrågasatts för vem du är, inte vågat men velat, behövt kämpa för att ta dina rättigheter tillbaka, tröttnat på att vara rädd, stått upp för en vän som blivit orättvist behandlad eller försöker få igång ett jämställdhetsarbete på jobbet – du ska självklart ta tillfället i akt och fira.

Motståndet för lika och samma rättigheter, gränser för vem, var och hur du får vara människa på, både växer och minskar – samtidigt just nu.

Världen är polariserad och de nationalistiska och högerkonservativa krafterna med rasistiska budskap håller krampaktigt tag i alla maktens medel som finns. Inte minst medlet krig som leder människor på flykt.

Men vad är det då för konservativa krafter som polariserar oss? Patriakatet är en sådan kraft. Mäns primära makt över kvinnor, hbtq-personer och barn, överlever nämligen på att vi håller på att kriga och kategoriserar in sociala fenomen i normalt och onormalt, friskt och sjukt, svenskt och osvenskt.

Därför är Pride viktigt för alla, inte enbart för hbtq-rörelsen, eftersom den sätter press på just synsättet – avvikelserna från det normala, uppdelningen av dikotomin ”vi” och ”dem”.

Vad som betraktas som normalt eller naturligt, är som vi alla vet, sammanbundet med vad som accepteras socialt. Homosexualitet har till exempel gått från att vara en synd, till brott och sedan till sjukdom. I vissa kulturer och delar av världen är det fortfarande så.

Politiska revolutioner och däribland firandet av Pride, präglas av att inte acceptera vad som allmänheten bekräftat som naturligt eller onaturligt, utan vad som ska ses som en rättighet. Rätten att uttrycka sig som en vill, rätten att leva ett liv i frid och i fred.

Ni som tänkte fira Pride i veckan men samtidigt ställer er frågande till just varför ni ska fira – gemensam tro på kärlek och där vi känner stolthet för varandra, gör vår värld både ljusare och starkare. Happy Pride!  


Amanda Netscher, sociolog och fd. ordförande RFSU Stockholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln