Annons

Bolåneexperten: Det här kan hända med räntorna framåt

I dagsläget är det många som tror att Riksbanken kommer att höja räntan i februari 2023.

Men Ordna Bolån, som är en del av Svensk Fastighetsförmedling, är av en annan åsikt.

– Vi ser lägre räntor redan mot sommaren, kanske till och med tidigare, säger Hemad Razavi, vd för Ordna Bolån.

Efter Riksbankens senaste räntebesked om att höja styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,5 procent är det många som befarar ytterligare räntehöjningar i februari. Men på bolånetjänsten Ordna Bolån gör man en annan bedömning.

– Vi tror att inflationen kommer ha toppat snart och att Riksbanken, och andra centralbanker, inte kommer behöva skapa än mer återhållsamhet genom höjda räntor. Riksbanken har inflationsmålet i sikte - förstås - men om sanningen ska fram så är det inte Sveriges Riksbank som bestämmer den globala inflationen. Effekten av globalt mycket högre räntor under 2022 syns ännu inte i inflationssiffrorna, men det gör det snart tror vi, säger Hemad Razavi, vd och grundare av Ordna Bolån.

Lägre räntor till sommaren

På Ordna Bolån ser man främst tre orsaker till att inflationen är hög. 1: Pandemin rubbade utbud och efterfrågan på varor och tjänster. 2: Leverantörkedjeproblem, inte minst på grund av hanteringen av pandemin i Kina. 3: Kriget i Ukraina.

– Pandemieffekten har verkligen avtagit. Det finns tydliga tecken på att leverantörskedjeproblemen börjar lösa sig, det kan man se på de fallande containertransportkostnaderna. Kriget i Ukraina är svårt att sia om men just energipriserna har ju fallit tillbaka och handeln med gas och olja har ändrats diametralt, säger Hemad Razavi.

På Ordna Bolån gör man bedömningen att vi redan mot sommaren 2023 kan börja se lägre räntor igen – kanske till och med tidigare.

– Under hela året 2023 tror vi att genomsnittsräntorna (3 månaders) kommer ligga mellan 3,9-4 procent och i början av 2024 så gör vi bedömningen att vi är runt 3,6 procent, säger Hemad Razavi.

På samma dag som Riksbanken kom med senaste räntebeskedet hade läsarna på Aftonbladet möjlighet att chatta med Hemad Razavi. Intresset för chatten var stort. Så här man kan sammanfatta de vanligaste frågorna som kom in.

Frågor och svar från chatten

Fråga: Hur kommer styrräntan påverka min ränta?

Svar: Redan innan ändringen av styrräntan i dag så hade vissa banker höjt bolåneräntorna. De närmaste dagarna kommer fler höjningar att komma. Har du bunden ränta påverkas inte din ränta under bindningstiden. Har du rörlig ränta - som innebär tre månader fast ränta - så kommer du att få en högre ränta med all sannolikhet när den nya rörliga räntan bestäms av din bank. Det finns förstås alltid möjlighet att jämföra bankerna mot varandra om du ligger fel.

I faktiska kronor innebär förändringen, före ränteavdrag, att man får betala cirka 600 kronor mer i månaden per lånad miljon.

Fråga: Ska jag binda min ränta?

Det är omöjligt att ge ett individuellt råd, men den generella riktlinjen är att det beror på hur flexibel du är i din ekonomi. Har du bra utrymme, så känns idag det rörliga alternativet bättre (det vill säga tre månader) med tanke på att inflationen förmodligen har toppat till början av 2023 och att vi bör se lägre räntor redan till sommaren. Men om du, å andra sidan, inte har goda marginaler kan du fundera på att binda delar eller hela ditt lån. Ska du binda så rekommenderar vi att du har lite is i magen. För ett individuellt råd prata med din bank eller med oss Ordna Bolån.

Fråga: Störtdyker bostadsmarknaden nu?

Svar: Absolut inte.

Antalet bostadsaffärer som görs över åren är ganska stabilt. I Sverige flyttar vi för att vi flyttar hemifrån. Vi gör inte bostadsaffärer i spekulationssyfte.

Just nu har vi ett glapp i vad säljarna vill få ut för sina bostäder och vad köparna är villiga att betala. Det har gjort att utbudet har ökat och i kombination med högre räntor har priserna kommit ner till ungefär samma nivå som för tre år sedan.

Det senaste räntebeskedet är på flera sätt betryggande för det var väntat och måttligt. Det gör att köpare och säljare kan fortsätta att närma sig varandra och vi tror att antalet transaktioner kommer öka.

Det är inte omöjligt att vi nu går in i ett mer stabilt läge. Kortsiktigt måste man ställa in sig på en högre bolåneränta, men långsiktigt ser det ljusare ut.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln