Annons

Bolåneexperten: ”Riksbankens beslut om räntehöjning kan skada Sveriges ekonomi”

Den 26 april gick Riksbanken ut med ännu en räntehöjning vilken trissade upp styrräntan med 50 punkter. Trots att höjningen var väntad håller Hemad Razavi, vd och grundare av Ordna Bolån, inte med om beslutet. 

– Riksbanken fattade fel beslut och höjde räntan trots många goda argument för att låta den stanna på 3,00 procent, säger han.

Bara under 2023 har Riksbanken beslutat om att höja styrräntan kraftigt vid två tillfällen. Det senaste beskedet kom den 26 april, där räntan återigen höjdes med 50 punkter. Hemad Razavi på Ordna Bolån menar att den senaste höjningen inte var nödvändig.

– Det hade räckt med en höjning på 25 punkter i februari och en likadan höjning nu. Vi verkar ha en norm i Sverige att banker och organisationer med förtroende i frågan inte uttalar sig om vad de önskar av Riksbanken, utan istället reciterar vad Riksbankschefen säger ska ske. Då ger man inte rätt förutsättningar för Riksbankens agerande, utan hjälper istället till att skada Sveriges ekonomi, säger Hemad Razavi.

”Sveriges inflationstakt är på tydlig nedgång”

Hemad Razavi, vd och grundare av Ordna Bolån håller inte med om Riksbankens beslut om räntehöjning.

Hemad Razavi pekar på att det funnits flertalet argument för att låta styrräntan ligga kvar på 3,0 procent. Ett av dem rör Sveriges årliga inflationstakt.

– Sveriges inflationstakt är på tydlig nedgång. Månadsförändringen i konsumentpriser från februari till mars var 0,40 procent. Det motsvarar en årlig inflationstakt på 4,9 procent och en minskning med 56 procent från månad till månad. Om den takten håller i sig i april kommer vi hamna på en årlig inflationstakt på 2,2 procent – alltså nästan på Riksbankens mål om 2 procent, säger Hemad Razavi. 

Samma dag som Riksbanken gick ut med beskedet om styrräntan kunde läsarna chatta med Hemad Razavi. Här följer några av de mest återkommande frågorna.

Frågor och svar från chatten

Fråga: Vad tycker ni om dagens besked och hur kommer räntan utvecklas framåt?

Svar: Jag tycker dagens beslut är helt fel och pressar svenska hushåll och företag helt i onödan.

Det är lätt att fastna i de höga inflationstalen som rapporterats hittills. Det är inflation på årsbasis SCB pratar om och inflationstakten i mars var 8,0 procent (KPIF) och det är ju avsevärt mycket högre än Riksbankens 2 procent mål. Men vi ser tydliga tecken på att inflationen har mattats av. Inflationstakten minskade med 56 procent i mars jämfört med februari. Får vi samma minskning i april så är vi redan i innevarande månad på 2,2 procent inflationstakt (det vet vi den 15 maj när statistiken kommer från SCB).

Källa SCB mars 2023.

Dessutom kommer en åtstramande budget från regeringen och modesta lönehöjningar 2023 innebära ytterligare åtstramning och därmed lägre inflation framöver.

Utöver det är det många som omförhandlar nu och ser sina räntor stiga 3-4x och det kommer att påverka inflationen ytterligare.

Varför ska då Riksbanken höja räntan idag? Det var fel beslut och man kommer bli "överraskad" över vändningen i inflationen inom kort. Riksbankens direktion var dessutom oeniga idag; två av dem hade hellre sett 0,25 procent.

Så svaret på din fråga: Nej. Jag tror baserat på det vi redan vet idag absolut inte att vi ser en till höjning.

Fråga: Vart kommer räntan vara i början av nästa år?

Svar: Tack för din fråga. Vi tror att genomsnittliga 3-månadersräntan mot slutet av året, början av 2024, kommer vara runt 4,3 procent.

Källa Ordna Bolån.

Fråga: Hur ser ni på möjligheterna att förhandla ner individuella räntor med sina banker med tanke på den skenande reporäntan?

Svar: Om ditt bolån snart löper ut och du är i läget att förhandla med din bank, och till och med överväger att byta bank, så har vi några tips på hur du ska gå till väga:

1. Ha koll på genomsnittsräntan som banker erbjuder. Det kan du enkelt få en bra bild över genom att besöka Konsumenternas sida.

2. Kolla med några banker som har transparent prissättning vad de kan erbjuda för ränta. Transparent prissättning innebär att du redan på förhand vet vad räntan kommer att bli givet till exempel. din belåningsgrad (hur mycket lån du har delat med marknadsvärdet på din bostad). Väljer du en traditionell bank så får du en rabatt baserat på ditt förhandlingsläge och den rabatten gäller i regel bara en viss tid, ofta 12 månader. Det innebär att du behöver förhandla om rabatten efter 12 månader. Vill du inte göra det, då är de transparenta alternativen bättre. Historiskt har sådana banker också lägre genomsnittsräntor.

3. Det finns idag många bolånebanker att välja på så jämför lite bredare och var beredd på att byta bolånebank. Även om du blir kvar med andra konton, pensioner och kort på din "vanliga" bank.

Vill du inte göra allt jobb själv kan du kontakta oss på Ordna Bolån i stället. När du ansöker genom oss får du en personlig bolånerådgivare som gör allt jobb åt dig. Dessutom kostar det ingenting, vi får betalt av bankerna när lånet blir utbetalt.

Fråga: Ska jag binda räntan eller hålla den rörlig?

Svar: Om du ska binda eller inte beror på din tro om vad räntan kommer vara framöver. Jag och vi på Ordna Bolån tycker att Riksbanken gjorde fel i att höja räntan idag. Det fanns tydliga bevis på att inflationstakten har avtagit markant här i början av året och dessutom kommer en åtstramande budget från regeringen och modesta lönehöjningar 2023 innebära ytterligare åtstramning och därmed lägre inflation framöver. Om du köper den bilden, så ska du inte binda din ränta, för räntorna kommer komma ner. Redan efter sommaren, om vi får rätt. En annan viktig faktor när du ska bestämma dig rör om du har råd med att räntan går upp. Har du litet utrymme för högre kostnader så bör du binda trots att du tror på lägre räntor framöver.

Fråga: Bör jag överväga att köpa en bostad nu, eller är det bättre att avvakta?

Svar: Förstår att det är tufft att titta på från sidan när bostadspriserna har gått upp med 7-8 procent årligen. I storstäderna är det mycket svårt att ta sig in som förstagångsköpare, i synnerhet om man inte har socioekonomiska förutsättningar (som föräldrar som kan hjälpa till med kontantinsatsen).

Räntorna har varit låga för att inflationen har varit nästan obefintlig. Helt plötsligt, sedan ett år tillbaka, ser världen plötsligt annorlunda ut, inflationen har stuckit iväg och nu har räntorna höjts för att bekämpa inflationen.

För förstagångsköparen är detta eventuellt en möjlighet att komma in till ett lägre pris - priserna är ner 15 procent från toppen förra året. Men jag flaggar en stor varningsflagga: jag kan inte säga att priserna bara går upp härifrån. Det jag däremot står för att säga är att på lång sikt är bostadsmarknaden en bra investering, du får fler valmöjligheter som ägare till din bostad framöver, du kommer vilja köpa större och därmed kan det vara bra att hänga med tidigt, du kommer tjäna mer som äldre och inflationen äter upp värdet på din skuld (det vill säga ett bolån på 1 miljon kommer kännas som mindre än ett bolån på 1 miljon om 10 år).

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln