Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Sex timmar i duschen – eller ett par nya jeans

Så kan din klädbudget rädda miljön

Åtta kilo.
Så mycket textilier slänger vi i Sverige per person – varje år.
Och miljöpåverkan är stor.
– Om man får upp ögonen för det så kanske man tänker sig för innan man slänger sina kläder, säger Ingegerd Svantesson på Avfall Sverige.

Samtidigt som 8 kilo kläder hamnar i soporna köper vi 15 kilo nytt. För att tillverka 1 kilo bomull kan det krävas så mycket som 7 kilo kemikalier.
Och det är inte när textilierna hamnar i soporna som den största miljöpåverkan sker, utan just i själva framställningen.

– Att odla bomull kräver mycket vatten och kemikalier, och sen krävs det ännu mer vatten för att tillverka plaggen – lägg sen till långa transportsträckor. När plagget når butiken har det redan haft en otrolig miljöpåverkan, säger Ingegerd Svantesson, kommunikatör på branschorganisationen Avfall Sverige.

Återvinn dina plagg

Hon tror att det finns en stor okunskap bland konsumenterna om vilken påverkan kläd- och textilshopping har.
– Det är nog inte bekant för de flesta hur mycket vatten och kemikalier som går åt. Om man får upp ögonen för det så kanske man tänker sig för innan man slänger sina kläder. Försök konsumera på ett sådant sätt att du också kan använda nya kläder tillsammans med det du redan har, säger Ingegerd Svantesson.

Och tröttnar du – lämna in på secondhand, ge bort till en vän eller sälj det vidare.
Har du slitit ut plagget så att det är trasigt, kan du lämna in det på kommunens återvinningscentral eller på till exempel Hemtex eller H&M, som samlar in textilier för återvinning. Som tack får du rabattkuponger att använda i butik.
– Vissa textilier blir fönsterputstrasor men det finns också försök med att återanvända fibrerna. Men vissa producenter säljer sina textilier igen, säger Ingegerd Svantesson.

Klädbytardagen gör succé

Tillhör du dem som aldrig sätter foten i en secondhand-butik kanske Klädbytardagen kan locka att våga använda plaggen som redan använts, i stället för att köpa nytt.
I år infaller Naturskyddsföreningens initiativ Klädbytardagen den 16 april och förra årets siffror är imponerande – på 109 olika platser runt om i Sverige fick 44 500 använda plagg en ny ägare.
– Man kan också ordna egna klädbytardagar och då vet man ju vem som burit plagget innan. Det finns dessutom klädbibliotek runt om i landet där man mot en avgift kan låna kläder och sen lämna tillbaka, säger Ingegerd Svantesson.
Med den lilla insatsen att öka ett plaggs livslängd från 2,2 år till 3,1 år, visar undersökningar att vi kan minska klimatpåverkan med 27 procent och vattenanvändningen med 33 procent. Och om varje svensk skulle strypa sin klädbudget med bara 500 kronor per år, skulle vi kapa koldioxidutsläppen med 360 000 ton. Det motsvarar 125 000 bilisters årliga resande.
EXTERN LÄNK:

Mer info om Klädbytardagen hittar du här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln