Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Annons

Här får alla samma tillgång till lek och idrott

”Om en pryl går sönder är det bara ett tecken på att man har haft kul”, säger David Mathiasson på Fritidsbanken.

Sugen på att lära dig åka snowboard i vinter? Eller kanske testa din talang för judo? Genom Fritidsbanken har du möjlighet att prova nya fritidsaktiviteter – utan kostnad. Samtidigt gör du miljön en tjänst.

Idrott är inte lika tillgängligt för alla. Utrustning kostar pengar och många familjer har inte råd. Ur detta växte idén om Fritidsbanken.

– Det uppmärksammades att en del föräldrar sjukanmälde sina barn under skolans friluftsdagar. På grund av att de helt enkelt inte hade råd att köpa till exempel skridskor, säger David Mathiasson, verksamhetsledare för Fritidsbanken.

I samma veva skulle några ensamkommande barn komma till Forshaga kommun.

– Dessa omständigheter gjorde att vi började samla in begagnade sportprylar och så väcktes tanken om ett bibliotek för sport- och fritidsutrustning, berättar David.

”Ska inte kosta pengar att låna”

Och så blev det. På Fritidsbanken kan du låna till exempel skidor, inlines, flytväst eller fotbollsskor. Man får låna i upp till två veckor, vilket kan vara nyckeln till att väcka ett intresse för nya aktiviteter och idrotter. Alla får låna och allt är gratis.

– Vi har varken deponeringsavgift eller förseningsavgift. Det ska inte kosta pengar att låna något och om en pryl går sönder är det bara ett tecken på att man har haft kul, säger David.

Tanken är att ge människor tillgång till lek och fritid och uppmuntra till spontanidrottande. Men också att bidra till en mer hållbar miljö genom att ta tillvara på prylar som andra kan ha glädje av.

– Det är alla möjliga som lånar prylar här. Skolklasser, flyktingbarn, ungdomar och flerbarnsfamiljer. Och även mer välbärgade familjer som gör det för miljöns skull.

2013 fick Fritidsbanken ta emot ett hederspris på den nationella Återvinningsgalan i Stockholm. Och i februari 2015 blev den Miljönär-märkt av Avfall Sverige. Märkningen ges till verksamheter som jobbar med att laga, låna, återanvända eller på annat sätt minska avfallet.

Finns på flera orter

Den första Fritidsbanken öppnade januari 2013 i Deje i Värmland. Verksamheten har snabbt spridit sig – i dag finns fritidsbanker på 16 orter och fler är på gång. 

– Vi har gått från en liten ideell förening till att utöka verksamheten via en paraplyförening. Spridningen fungerar ungefär som franchising. Men fortfarande utan vinstintresse och med vår värdegrund i botten. De som skänker till oss ska kunna vara trygga i att vi aldrig kommer att ta betalt för prylarna eller sälja dem.

EXTERN LÄNK: Läs mer om verksamheten som tar tillvara på sportprylar här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln