Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Annons

Så mycket mat slänger svenskarna

Att kasta utgången mat kostar miljarder – och miljön lider.

Men det är inte bara matbutikerna som ligger bakom matsvinnet.

Det finns mycket pengar för familjen att spara om man tänker rätt.

Så här ger du råvarorna ett längre liv.

Ungefär 28 kilo fullt ätbar mat per person slängs varje år i Sverige. Ytterligare cirka 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken. Har du svårt att tro på siffrorna? Tänk så här – 2 slängda brödskivor i veckan resulterar i cirka 3 kilo matsvinn på ett år. Utöver det bidrar dessutom butiker och grossister till svinnet.

Medan privatpersoner glömmer bort vad man redan har i kylen eller struntar i att laga de planerade middagarna, handlar butikernas svinn till exempel om felbedömningar vid beställning, kundernas oregelbundna köpmönster och ofördelaktig produktplacering. Maten som kastas kommer upp i miljardsummor.
EXITLÄNK:
De säljer och skänker matsvinnet – så kan DU vara en del av lösningen

Använd sunt förnuft

Ett normalhushåll tros kunna spara minst mellan 3 000-6 000 kronor per år med lite planering.

Men matsvinnet handlar inte bara om pengar. Matproduktionen står för 25 procent av klimatbelastningen på grund av de växthusgaser som uppstår. Också övergödning är ett matproduktionsproblem.  

Men det finns mycket du kan göra för att minska mängden mat som kastas.

Ett första steg är att inte överköpa trots lockande priser eller mängdrabatt – om du inte kan frysa in varan. Vet du med dig att din planering brukar brista kan du handla för ett par dagar i stället för att veckohandla.

Kolla in märkningen

Kolla också igenom kyl och frys när du planerar och innan du ska handla, då kan du planera utifrån vad du redan har. Om bäst före-märkningen anger att varan gått ut ska du inte vara så snabb med att slänga. Till skillnad från sista förbrukningsdag-märkningen, baserar man bäst före på den erfarenhet producenterna har vad gäller varans hållbarhet, eller branschens rekommendationer.

Sista förbrukningsdag har varor som producenten vet snabbt kan försämras och utgöra en hälsorisk.

Ser dina grönsaker lite vissna ut kan du alltså ta dem tillvara, liksom andra varor märkta med ett bäst före-datum.

Tips på hur du maxar dina råvaror och förvarar din mat hittar du nedan!
EXITLÄNK:
Vill du bli en miljöhjälte? Här är nätbutiken som säljer vidare matsvinnet

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln