Sverige imponerade i 2-2-premiär

Publicerad 2016-08-05

Fotboll. Sveriges U23-landslag imponerade i OS-premiären.

Anfallsduon Mikael Ishak och Astrit Ajdarevic gjorde målen - men Colombia räddade 2-2 tack vare en sen straff.

När spelarna sprang ut på Arena da Amazônia i Manaus var det första gången på 24 år som ett svenskt herrlag spelade OS-fotboll.

Efter en trevande inledning från båda lagen tog Sverige över spelet mer och mer. Svenskarna hade bollen mycket, men colombianerna kontrade blixtsnabbt och giftigt när det fanns tillfälle.

Helibelton Palacios utfärdade en första varning när han avlossade ett vasst skott från högerkanten, men Andreas Linde sträckte ut och gjorde en stark räddning.

Gutiérrez slog till

Några minuter senare small det.

Colombia vann boll på mitten och frispelade rutinerade anfallaren Teófilo Gutiérrez med en kvick djupledspassning. Avslutet var högklassigt och betydde 1-0 i 17:e minuten.

– Första målet är ett litet missförstånd mellan mittbackarna, men i övrigt är jag nöjd, säger förbundskapten Håkan Ericson.

Sverige lät sig inte nedslås av baklängesmålet.

Lagkaptenen Astrit Ajdarevic klev ofta ner i banan och var inblandad i flertalet av de blågula attackerna. Riktigt farligt blev det när Ajdarevic först klippte till med vänsterfoten och anfallskollegan Mikael Ishaks avslut på målvaktsreturen stoppades av en colombiansk back.

Kanon från Ishak

Ishak tog en mästerlig revansch lite senare.

Randers-anfallaren - som gjorde mål i danska ligan så sent som i helgen och landade i Brasilien för bara ett par dagar sedan - fick bollen en bit utanför straffområdet. En snabb mottagning och vändning följdes av ett kanonskott som borrade sig in nätet bakom Cristian Bonilla. 1-1 efter 43 minuter.

– Det var riktigt skönt, vi kom in i matchen igen. Det var ett viktigt mål, säger Ishak.

Håkan Ericson ledde U21-landslaget till EM-guld förra året. Men på vägen till OS har Ericson fått så många nej från spelare och klubbar att han till slut tappat räkningen. Förberedelserna inför turneringen har dessutom varit korta. Med tanke på det var den blågula insatsen i den tryckande djungelvärmen sensationellt bra.

Och det skulle komma mer efter paus.

Pigge Robin Quaison klev fram och avlossade ett tungt högerskott, returen från Bonilla hamnade rakt framför Ajdarevic som behärskat prickade in 2-1 i 62:a minuten.

Ledningen höll inte hela vägen. Med dryga kvarten kvar såg domaren en oturlig hands på Joakim Nilsson i eget straffområde. Dorlan Pabón dundrade in straffen till 2-2.

Colombias inhoppare Harold Preciado hade sedan det vassaste läget att avgöra den underhållande matchen i slutminuterna.

En svensk poäng lovar ändå gott inför fortsättningen av OS. Närmast väntar Nigeria på söndag.

Manaus, TT:s utsände