Hbt-dopning
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Publicerad 2011-08-05
Amerikanska damfotbollsspelare duschar på hotellrummet i stället för i omklädningsrummet.
Avslöjandet kom när Victoria Sandell Svensson gästade programpunkten ”Dagens komma ut-samtal” i Pride park i går.
Ett av tre Pride-arrangemang kring idrott och hbt-frågor som av någon anledning låg i stort sett samtidigt i schemat.
De som hoppats på plågade komma ut-berättelser från Sandell Svensson gick tomhänta därifrån. Det lät inte ens som något negativt när hon berättade att hon hade väntat med att komma ut som lesbisk eftersom klubben hon spelade för hade så ihärdiga flatrykten kring sig att föräldrar inte ville att deras barn skulle bli medlemmar där.
Då var tongångarna betydligt mer radikala på seminariet ”Sport och HBTQ”. Där föreslog till exempel Fi:s talesperson Stina Svensson att man skulle villkora stöd till idrottsföreningar mot att deras verksamhet var hbt-certifierad, och att en förolämpning som bögjävel skulle bedömas lika hårt som rasistiska uttalanden från spelare under fotbollsmatcher.
Alla verkar dock eniga om att det är tränare och föreningar som måste förändra sin attityd så att fler hbt-personer känner sig välkomna inom idrottsvärlden. För egentligen är det ju precis så enkelt som en i publiken i Pride park uttryckte det. ”Det är ju när man mår bra och känner sig trygg som man presterar allra bäst”.
Kanske är det som en typ av social dopning som man ska lansera hbt-vänlighet till idrottsrörelsen. Ett säkert sätt att kunna uppnå bättre svenska idrottsprestationer, helt enkelt.
Roger Wilson