Är du sockerberoende? Läs det här

Publicerad 2016-09-12

Tipsen - så kan du hantera det

Har du svårt att motstå söta frestelser och får dessutom ett oemotståndligt begär efter mer när du väl har börjat? Kanske har du då ett sockerberoende. Här tipsar vi om hur du kan hantera det.

I Sverige äter vi runt 40 kilo socker per person varje år. Vi äter därmed mest socker i hela världen och forskare har nu vågat påstå att sockret kan vara en av anledningarna till att allt fler drabbas av övervikt. Med socker menar vi godis, bröd, pasta, choklad, läsk, bullar, kakor och andra snabba kolhydrater. Även tillsatt socker i livsmedel räknas in då det kan göra att vi överäter.

Har du koll på ditt BMI? Testa här och få svar direkt

En sockerberoende äter alltid mer än man har haft för avsikt att göra. Man äter gärna i sin ensamhet, där ingen kan se hur mycket man äter och sättet vi äter på och hur vi känner oss efteråt kan också avslöja om man drabbats eller inte. Många får ångest efteråt. Även barn kan drabbas av sockerberoende.

– ”Är jag sockerberoende” är en fråga många ställer sig och likt många andra beroendediagnoser så har man helt enkelt svårt att sluta eller undvika att äta det som innehåller socker, säger Viktklubbs dietist Josefine Jonasson.
Vill du få hjälp med att gå ner i vikt eller hålla vikten? Bli medlem i Viktklubb här

Det händer i kroppen vid sockerberoende

Förr i tiden, innan vi började framställa socker kemisk väg, var frukt och bär bland det sötaste vi kunde äta. Dessa livsmedel innehöll förstås fruktsocker men också vitaminer och fibrer som gör oss mätta. Socker som framställs kemisk väg har tvärtom visat sig göra oss mer sugna men innehåller inget som är varken bra för oss eller gör oss mätta. 

När man äter socker skjuter blodsockret i höjden och man känner sig pigg, glad och energirik. Men snart dalar humöret och kroppen början skrika efter snabba kolhydrater som socker igen. Det oemotståndliga begäret tar över och även om man vet att socker egentligen inte är lösningen så stoppar man ner handen i lördagspåsen igen. I och med att vi inte rör oss lika mycket som förr, och att vi har svårt att sluta äta socker, får vi oftast i oss för mycket vilket kan göra att vi går upp i vikt. Detta kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

Äta vid sockerberoende

Det finns mycket som pekar på att det går att övervinna ett sockerberoende. Dietister tipsar om att utesluta socker helt under minst två veckors tid, då det tar ungefär så lång tid för kroppen att bryta en vana. Man kan se det som en detox men det är inte meningen att man ska gå hungrig utan det är alltså sockret som man ska undvika. Byt ut lördagsgodiset mot nyttigare snacks som grönsaker med dipp eller andra goda röror gjorda av exempelvis rostade grönsaker eller crème fraiche med kryddor. Man kan också välja att göra ett fruktfat istället för godis då det mättar mer. Visst innehåller frukt socker men i praktiken motsvarar exempelvis 100 gram karameller energiinnehållet i ett helt kilo apelsiner och så mycket brukar man inte stoppa i sig.

– Det är inte ovanligt att man blir sugen på sötsaker när man egentligen är hungrig, eller har lågt eller sjunkande blodsocker. Att planera vad du ska äta under veckan kan göra det lättare att inte få återfall. Att fokusera på mellanmål med mer protein i stället för enbart kolhydrater kan också hjälpa till en del, säger Josefine Jonasson.

Få hjälp att med att planera veckans matintag – bli medlem i Viktklubb här

Ett annat tips för att minska sockerberoendet är att slänga det du har hemma i sockerväg för att inte fresta kroppen i onödan. Du har som sagt ett beroende och det är inte konstigt att du suktar efter det som står i skafferiet. Obs! Vanlig mat, alkohol och andra drycker kan också innehålla mycket socker. Läs på förpackningen för att se så du inte får i dig dolda sockerfällor.

Även barn kan drabbas av sockerberoende och det bästa är att, precis som för vuxna, undvika socker i den mån det går. Att ge ett barn som är sockerberoende lite mindre fika eller godis kan öka risken för återfall eftersom kroppen suktar efter mer. 

Man kan också gå i KBT eller gå en kurs för att minska sockerberoendet. Även utförandet av yogaövningar när suget sätter in har visat sig ge effekt eftersom hjärnan då fokuserar på något annat.

I början kan det kännas svårt och huvudvärk och irritation är vanliga abstinensbesvär samt ett bevis på att kroppen genomgår en förändring.

Vill du få hjälp med att gå ner i vikt eller hålla vikten? Bli medlem i Viktklubb här

Janneke Wackerberg

Följ ämnen i artikeln