Test: Fitbit Charge 3 – aktivitetsarmband med motivation
Fitbits bästsäljare har blivit ännu bättre – men inte perfekt
Publicerad 2018-10-22
Aktivitetsarmbandsjätten Fitbits senaste tillökning Charge 3 är precis som föregångaren ett stabilt armband, men bjuder på ännu fler finesser.
Tek.no:s reporter har gett den en ordentlig testomgång.
Ett aktivitetsarmband kan vara en bra lösning för att motivera dig själv till att motionera mera.
Fitbit är en av giganterna bland precis sådana armband, som ska hålla koll på hur mycket du går under dagens lopp, eller hur bra du sover om natten. Företagets senaste produkt heter Charge 3, och den har nu hittat fram till oss för ett test.
Föregångaren Charge 2 var en produkt som vi kände mycket för, och Charge 3 tar nu alltså över stafettpinnen. Den nya modeller finns i två varianter, där den vanliga utgåvan kostar 1599 kronor, medan du behöver lägga på ytterligare två hundralappar för en specialutgåva som inkluderar NFC-chipet som krävs för Fitbit Pay.
Bättre design
En av sakerna som slår oss när vi packar upp Charge 3 är att designen har förändrats en del sedan Charge 2. Du får en större skärm, och infästningen till armbandet är också annorlunda.
Förändringarna i fästet gör att du får en rundare utformning mot armen, vilket innebär att den sitter tätare och bättre än förut. I vårt fall är det specialutgåvan av Charge 3 som har testkörts. Till den följer en traditionell gummirem som gör den ganska fin att se på.
Vi har dessutom fått med ett annat band i vävd nylon, som vi tycker är snäppet bättre att ha på sig. Det finns också varianter i skinn, men dem har vi bara sett och känt på vid lanseringen av produkten.
Eftersom banden knipsas fast, kan du enkelt byta ut dem. Fitbit tillverkar alla ovan nämnda armband i flera olika färger, och priserna sträcker sig mellan 299 och 699 kronor. Med andra ord finns goda möjligheter att sätta sin personliga prägel på Charge 3 med olika färger och material.
Stöd och bättre skärm
En annan sak som vi lägger märke till är den nya och större skärmen. Den har inga färger, men flera nyanser av vitt och grått, vilket gör att det ännu enklare att avläsa den – även i direkt solljus.
Du bläddrar dig genom menyerna på bandet genom att svepa åt olika håll på skärmen. Du har dessutom en beröringssensor på vänster sida av skärmen, som bland annat fungerar som en tillbakaknapp. Till skillnad från tidigare är denna nu induktiv och inte en fysisk knapp, vilket har gjorts för att få armbandet vattentätt.
När du bläddrar på skärmen kommer du också snabbt att upptäcka att det är en mer utvidgad meny som du har tillgång till med den nya modellen. Du kan bland annat se mer information om hur mycket du har rört på dig, hur många koliarier du har förbränt och hur länge du har sovit.
Tidigare fick du bara några av de här parametrarna, medan det nu alltså är i stort sett samma sak som du finner i appen. Det är även enklare att hitta fram till tränings- och avslappningsprogrammen som finns installerade.
Hur är det med tredjepartsappar?
Du får alltså många av de appar och möjligheter som följer med storebröderna i Fitbit-familjen. Men något vi ändå saknar är möjligheten att lägga till tredjepartsappar.
När vi var i USA sist kunde vi till exempel ladda ner Google Maps på en Ionic-klocka. Besöker du apptjänsten via mobilen hittar du bara några få appar, och de är alla installerade i förhand.
Här hoppas vi att det kommer något mer, som hade utgjort ett ordentligt steg vidare för att ge fler möjligheter till en annars så bra produkt.
Verkar tåla mycket
Nu har vi inte hunnit stresstesta Charge 3 så mycket vad gäller yttre påfrestningar. Men vi hann ändå med en tur i skogen på endurocykeln, och där blev det lite knall och fall som bandet överlevde utan problem.
Utöver detta har alltså Charge 3 fått på plats något vi saknade från tidigare aktivitetsarmband i Charge-serien, nämligen att den är vattentät. Företaget själva säger att den ska tåla upp till 50 meter innan den erkänner sig besegrad.
Vi tror väl knappast att detta är något du tar med dig på en dyktur, men det innebär i alla fall att du utan bekymmer kan både duscha och simma med den utan att behöva ägna den några extra tankar.
Samtidigt kommer armbandet att visa hur länge du har simmat om du väljer att ta dig ett dopp, utöver att du får en översikt över antalet varv och liknande i appen efteråt.
Automatik som är lätt att tycka om
En av de stora styrkorna hos Fitbits armband är att de automatiskt känner av om du är på gång att påbörja ett träningspass. Den här automatiken gör det ännu enklare att låta sig motiveras till vidare träning, eftersom du inte behöver komma ihåg att sätta på mätningen när du väl har börjat.
Bandet märker själv om du har tagit dig en joggingtur, cyklar, eller är på väg att börja simma.
Samtidigt kommer den också att märka om du har lagt dig för att sova. Oavsett vad det är kommer den alltså att passa på att samla in data åt dig. Den här automatiken ger en väldigt låg tröskel för att använda det.
Dessutom har Fitbit en bra app, som vi har skrutit om ett antal gånger tidigare. Den samlar alla data från Charge 3 på ett enkelt och ordnat sätt, och det enda du själv behöver se till är att lägga in mat- och dryckintag för att få en komplett bild av dagens räkenskap mellan kaloriintag och förbränning – om du så önskar. Du kan också skippa allt som kräver manuell inmatning och bara logga aktivitet och sömn.
Armbandet har också en särskild kvinnoinställning, som ger dig egna mätningar och översikt över bland annat menstruationscykeln.
Habil pulsmätning
För att ge dig en bättre inblick i förbränning och träning, använder armbandet pulsmätare. Den är placerad under enheten, och måste sägas fungera bra för de flesta.
Det här är ju ett armband som är riktat främst mot motionärer och personer som är på väg att komma i gång med träning på ”amatör”-nivå. Och för detta kommer pulsmätaren att fylla sin funktion och hjälpa till med uppmuntrande data.
För dig som tränar mycket, och förväntar dig hög precision på mätningarna, finns det andra enheter på marknaden som kommer att göra ett långt bättre jobb. Charge 3 komemr att ha en avvikelse, men inte med mer än några få slag. Och till skillnad från de allra flesta andra mäter Fitbit-bandet din puls kontinuerligt, inte bara en gång i kvarten eller liknande.
Inte så illa för en pryl som trots allt inte kostar mer än den gör.
Håller länge
Fitbit har alltid lagt en del vikt vid batteritiden. Det gäller i allra högsta grad även för denna modell.
Här uppger företaget själva sju dagars batteri mellan varje besök till laddaren, och det stämmer nog ganska exakt. Vi blev av med mindre än 15 procent under ett dygn, vilket tyder på att man kan förvänta sig runt sju dygn. Vid lätt användning kommer nog användningstiden även att kunna överstiga detta.
I äkta Fitbit-anda är laddaren du använder proprietär, och kommer alltså inte att fungera med några andra produkter än just Charge 3. Detta har de haft som vana ända sedan de första produkterna kom ut på marknaden för flera år sedan. Charge 3 får samma ”klämma” som till exempel Alta HR och Charge 2 använder, och den sitter bra när du ska ladda.
Vi kommer ändå att fortsätta slå ett slag för en mer traditionell USB-lösning eller allra helst trädlös laddning, som gör att du får lättare att ladda när du är på språng, utan att vara beroende av klämman – även om den alltså håller länge mellan laddningarna.
Bättre, men inte välfungerande synkronisering
En av sakerna som vi tidigare upplevt krångel med är synkronisering mellan Huawei-telefoner och Fitbit-produkter. Det här har blivit något bättre med Charge 3, men det finsn fortfarande en del att klaga på.
Det är nämligen ganska mycket trögare att hämta in information och uppdatera armbandet när vi använder en Huawei P20 Pro. Men det fungerar åtminstone. När vi kopplar telefonen till en iOS-enhet går det betydligt snabbare att hämta in information, samt att uppdateringen sker på en bråkdel av tiden.
Med Huawei-telefonen måste vi dessutom gå in och ge Fitbit-appen godkännande att skicka notiser, något som inte är ovanligt med dagens nyare Android-versioner. Med detta aktiverat skickar Charge 3 flera notiser än tidigare. Nu kan du bland annat få meddelanden om att någon har skickat något på Snapchat eller lagt ut en bild på Instagram.
GPS via mobil
En sak man ofta vill ha när man tränar är GPS. På så vis kan du se var du har tränat om du till exempel har tagit en joggingtur. Detta kan du nu få om du tar med dig telefonen på rundan. Charge 3 hämtar nämligen GPS-information via mobilen, så du måste ha även den med dig om du ska kunna utnyttja den möjligheten.
En sak vi inte hunnit testa än är trådlös betalning, vilket är en av sakerna som skiljer SE-modellen från vanliga Charge 3-varianten. Den har alltså NFC inbyggt i bandet. Vi har dock testat detta tidigare med en Ionic, och om lösningen är lik denna skulle det innebära att du får med ett enkelt och bekvämt sätt att betala på.
Sammanfattning
Fitbit fortsätter att tillverka produkter som är lätta att använda. Charge 3 är en bra vidareutveckling av Charge 2, där du får en del ändringar som vi tror att de flesta uppskattar. Prismässigt lägger den sig mellan Alta HR och Versa, vilket framstår som ganska naturligt med tanke på vad du får.
Skillnaden från Charge 2 är kort sagt att du bland annat får en bättre skärm, längre batteritid, möjlighet till trådlös betalning (SE-modellen), GPS via mobilen, samt att armbandet vattentätt ner till 50 meter.
Charge 3 rättar in sig i ledet av många Fitbit-produkter som är lätta att använda. Du behöver inte heller sätta i gång mätningar för att träna, detta gör aktivitetsarmbandet automatiskt åt dig.
Dessutom får du en app som enkelt ger dig överblick över dagens aktiviter, nattens sömn, och som du samtidigt kan koppla mot vänner och familj för lite vänligt sinnad konkurrens om att vara mest aktiv.
Fortfarande hade armbandet kunnat vara lite snabbare på att synkronisera mot särskilt Huawei-telefoner, och vi tycker fortfarande inte om proprietära laddare.
Men allt som allt är detta en produkt vi inte har några problem med att rekommendera. Fitbit Charge 3 får betyget 9/10.
Fördelar med Fitbit Charge 3:
- Bra batteritid
- Vattentät ner till 50 meter
- Märker automatiskt av vad du håller på med
- Utvidgade notiser från till exempel Snapchat och Instagram
- SE-modellen ger dig trådlös betalning
- Appen är fortfarande marknadsledande
- Större och bättre skärm än tidigare
- Tillräckligt bra noggrannhet från pulsmätaren för de flesta
- Lätt att personifiera
- GPS-stöd via mobilen
Saker att fundera över:
- Proprietär laddare
- Trög synkronisering mot framför allt Huawei-telefoner
- Inga extra tredjepartsappar att välja bland
- Pulsmätaren är inte tillräckligt exakt för den som tränar mycket
Artikeln publicerades först på tekniksajten Tek.no, som genomfört testet.