Han vill hylla hjälte-kollegorna

Publicerad 2015-01-13

52 veckor, 52 goda gärningar – ”Ett gott nytt år”-stafettpinnen har gjort sin första resa genom landet!

Till vardags är han krögare och vd.
Men var tredje vecka förvandlas Anders Sessler, 50, till deltidsbrandman och räddningsledare – för att rädda liv.
– Jag vill hylla Sveriges alla deltidsbrandmän som jag tycker gör en fantastisk insats, säger han.

Artisten Carola Häggkvist var först ut att inleda Svenska Hjältars satsning ”Ett gott nytt år”.
Varje vecka under 2015 kommer en ny person – ung eller gammal, känd eller okänd – att få i uppdrag att göra en god gärning.
När Anders Sessler, som sedan 20 år äger och driver Lindvallens restauranger AB i Sälenfjällen, får veta att Carola valt att skicka stafettpinnen – den gyllene ficklampan – vidare till just honom blir han både förvånad och glad.
– Att hon valde just mig – vad roligt. Carola och jag känner varandra sedan tidigare, säger Anders Sessler.

Vill gå i bräschen

Han tror att Carola valt honom för att han sedan ett antal år är deltidsbrandman och numera räddningsledare vid Malung-Sälens räddningstjänst.
– När de flyttade räddningstjänsten från Tandådalen hit till Lindvallen var det svårt att få folk. Då tänkte jag att om jag, som arbetsgivare, går i bräschen blir det lättare – och det blev det, säger Anders Sessler, som är en känd och omtyckt profil på orten.
Uppdraget innebär att han var tredje vecka, året runt, har jour. På två minuter ska han kunna rulla i väg i sin blåljusbil – för att rädda liv.
Det har han gjort ett antal gånger.
Tillsammans med sitt räddningsteam på fyra personer rycker han ut på allt från bränder och trafikolyckor – till sjukdomar och olycksfall.
Kanske har någon segnat ned livlös – eller ett barn satt i halsen.
Och då är det bråttom.
– Ena stunden är man hovmästare på sin restaurang – två minuter senare är man i en stuga och håller på med hjärt-lungräddning, säger Anders Sessler.
– Det får mig att känna en stor ödmjukhet inför livet. Man känner verkligen att man gör nytta – och de gånger man har räddat någons liv mår man väldigt bra. Länge.

Hyllar räddningskollegorna

Och Anders Sesslers bidrag i kampanjen ”Ett gott nytt år” blir att lyfta fram alla de 10 000 deltidshjältar som finns runt om i hela Sverige.
Alla de män och kvinnor som med kort varsel, dygnet runt, är beredda att lämna sina vanliga arbeten, sina hem och familjer för att rycka ut i samhällstjänst, mot en ganska ringa ersättning.
– Tillsammans täcker landets deltidsbrandmän 85 procent av Sveriges yta – och de är mina hjältar, säger Anders Sessler.
Han vill också passa på att hylla alla de arbetsgivare som är beredda att släppa i väg sina anställda med kort varsel – utan att få ett öre i ersättning.
– På sju minuter ska mina killar, ombytta och klara, starta bilen och rulla ut från stationen. Det kräver både att man bor och jobbar nära stationen – och har en arbetsgivare som säger ja, säger Anders Sessler.
– Det här är inget man väljer för pengarna, men jag tycker gott att man kunde höja ersättningen till alla dem som ställer upp. Det är ändå ingenting i jämförelse mot vad det kostar att ha en heltidsstation.
I den stora skogsbranden i Västmanland i höstas deltog många deltidsbrandmän och andra frivilliga i släckningsarbetet – även Anders Sessler.
– Jag var där två dygn i slutet, under eftersläckningsarbetet. För mig var det självklart, precis som för alla andra, säger han.