Emilia, 42: Stressa av och checka in ditt kylskåp
Publicerad 2022-07-19
Inflation och stigande räntor pressar svenskarnas ekonomi.
I det läget är det värt att se över sina utgifter.
– Själv har jag bytt till en billigare mataffär, säger egenföretagaren och mamman Emilia Arvidsson från Haninge.
Emilia Arvidsson, 42, har anammat en köpfri livsstil. Men vissa saker går ju inte att avstå ifrån. Mat är en sådan sak. Färska siffror från Livsmedelsverket visar att många svenskar exempelvis väljer att köpa mindre färsk frukt, grönsaker och kött som en följd av högre priser.
Även Emilia har haft funderingar kring de stigande matkostnaderna och har bland annat bytt till en mer prisvärd butik. Emilia Arvidsson, som är aktuell med boken Klimatglädje, lever på många sätt hållbart. Men hon understryker att hon inte är någon perfektionist.
– Det händer att jag slänger mat. Oftast hänger det ihop med en stressig vardag.
Matsvinnet är det första hon pekar på om man vill spara pengar vad gäller matkostnader. Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 17 kilo ätbar mat per person. För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 3 000 och 6 000 kronor per år.
I sin blogg och på Facebook tipsar Emilia om en livsstil som är hållbar både för miljön och för ens plånbok. Hon säger att det är mycket värt att ta en check in i sitt kylskåp varje vecka.
– Fem minuter i veckan gör underverk. Man tittar bakom smörpaket och under de översta grönsakerna. Istället för att fråga ”vad ska vi äta i kväll”, kan man säga ”vad behöver ätas upp?”
Grönt istället för kött
Emilia konstaterar att när man är flera i hushållet så behöver man komma överens om hur saker och ting ska vara.
– Min son älskar alla sorters grönsaker och skulle nog kunna vara vegetarian, men hans pappa måste också få laga den mat han vill laga.
Hur får man med hela familjen på tåget?
– Jag brukar ta en enkel grej som exempel: När min man gör köttfärssås så tar vi femtio procent av köttmängden vi tidigare tog, den andra delen har vi ersatt med baljväxter. Jag är inte helt nöjd, men man får ta ett steg i taget.
För den som känner oro över sin ekonomi är det viktigt att inte föra över den på barnen.
– Man ska absolut prata om ekonomi och priser. Men snarare att man säger ”nu är det säsong för vattenmelon, så nu köper vi det”. Man kan också exempelvis säga ”vi har mindre pengar nu, men vi har mer tid”.
Svindyrt med bil
Emilia och hennes familj sålde bilen förra året. Hon säger att den ”var mest till besvär”.
– Bor man i en storstad som Stockholm med bra kommunikationer så behövs inte bilen. Det är svindyrt att ha bil och jobbigt att ta hand om den.
Istället köpte de elcyklar, något hon rekommenderar fler att testa. Och när hon behövde byta däck på sin elcykel med låda, bad hon en kunnig granne om hjälp.
– För honom var det ingen trollerikonst. Och han gav mig ett litet verktyg som behövdes, han hade flera. Och nu kan jag byta framdäck på cykeln själv utan att behöva lämna in den.
En annan sak som Emilia avstår från är flygresor. Ofta semestrar de lokalt.
– Ibland låtsas jag att jag bor i ett hus som inte är mitt, att jag är på semester. Då går jag in på kommunens hemsida och ser vad som erbjuds. Vi var exempelvis på Tobbe Trollkarl som hade trollerishow förra sommaren och det var helt kostnadsfritt.
Familjen satsar på gemensamma aktiviteter och har det härligt. Bland annat har hela familjen börjat orientera tillsammans.
– Det finns massor att upptäcka. Och jag tänker också att det är bra att våga ha lite småtråkigt ibland. Jag skulle själv behöva bli bättre på det, att vara lite mindre rastlös. Allt behöver inte vara så planerat!
Emilias 10 bästa tips för en hållbar hushållsekonomi
Minska ditt matsvinn. Du kan enligt siffror från Livsmedelsverket spara uppemot 500 kronor i månaden om du är en familj på två vuxna och två barn genom att ta tillvara på maten du köpt. Ta fem minuter i veckan och gå igenom vad som finns där. På det viset missar du inte om något behöver ätas upp. Om du inte hinner äta upp maten så går det utmärkt att frysa in många varor.
Köp inte för mycket. Det kan vara lockande att köpa ett storpack till lågt pris. Men om du exempelvis köper en hel vattenmelon som sedan inte äts upp, är det bättre att köpa en mindre mängd som går åt.
Gör medvetna val. Tycker du exempelvis om att gå på restaurang? Unna dig vid valda tillfällen, men ha till vardags med dig matlåda till jobbet. Med matlådan sparar du lätt in över 1 000 kronor i månaden per person i hushållet.
Jämför priser. Med stigande priser är det värt att jämföra priser. Kanske finns specialerbjudanden eller en annan butik som är mer prisvärd att handla i? Var beredd på att anpassa menyn efter erbjudanden.
Rensa bort det överflödiga. Hur många abonnemang har du på streamingtjänster och liknande? Handen på hjärtat – behövs alla? Gå igenom avtal och jämför priser. Ta kontakt med företagen och diskutera om du exempelvis kan få ett mer förmånligt mobilavtal. Du kan spara hundralappar varje månad.
Odla själv. Det är svårt att bli självförsörjande, men om man har möjlighet att odla i mindre skala kan både vara prisvärt, gott och tillfredsställande.
Res hållbart. Behöver du verkligen en bil eller skulle exempelvis kollektivtrafik, elcykel eller bilpool vara en billigare och rentav bättre lösning? Kostnaderna för att äga en bil varierar. Men 2020 var en normal månadskostnad för en bil runt 2 200 kronor, exklusive värdeminskning.
Dela verktyg och be om hjälp. I stället för att alla grannar ska äga sin egen borrmaskin eller gräsklippare, kan man ju dela med varandra eller låna av en vän. Kan du inte byta däck på cykeln? Kanske känner du någon som kan visa hur man gör så slipper du lämna in den. Kanske kan du som tack för hjälpen göra personen en gentjänst?
Köp second hand. Kläder, leksaker, sportutrustning – listan är lång över de saker som går utmärkt att köpa second hand. Det är snällt både mot plånboken och miljön.
Testa gratisaktiviteter. Många kommuner anordnar gratis event för barnfamiljer. Kolla upp vad som erbjuds där du bor. I exempelvis Stockholm är det gratis inträde på många museer och Parkteatern erbjuder gratis teaterföreställningar.
Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.
Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.
Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.
Nominera din hjälte här nedan!