Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

”Jag tror inte på utbrytarlösningar”

Publicerad 2014-06-25

Svensk Travsports svar på Luddes förslag om storbanorna

Johan Lindberg på Svensk Travsport.

Travtränaren Lutfi Kolgjini vill att storbanorna ska bryta sig loss från Svensk Travsport.

Detta för att rädda sportens framtid.

Men Johan Lindberg, tillförordnad generalsekreterare på förbundet, är av en annan åsikt.

– Jag tror inte på utbrytarlösningar. Jag tror på styrkan i att vi är en nationell sport, säger han.

Lutfi Kolgjini gick ut och berättade om sina tankar kring storbanorna under tisdagen.

Hans förslag är att storbanorna bryter sig ut från förbundet Svensk Travsport och bildar sin egen organisation.

– Det är dags att tänka nytt, på sikt är vi rökta, hela sporten är på sikt rökt om det inte händer något drastiskt. Jag ser bara en väg ut från detta, och det är att de större banorna bildar sin egen framtid. Det här är inget man kan belasta ATG för, det är Svensk Travsports fel. ATG ger pengar till ST att dela ut, och det är fördelningspolitiken som är katastrof och så har det varit i flera år nu. De har gjort allt för att förstöra för de stora regionerna, genom den tävlingsstruktur vi har i dag, berättade han.

Både bredden och eliten är viktig

Johan Lindberg, tillförordnad generalsekreterare på Svensk Travsport tycker det är bra att de aktiva kommer med idéer och förslag.

– Jag älskar Luddes engagemang och hur dedikerad han är till travsporten. Den här repliken skulle dock kunna bli hur lång som helst, säger han.

– Alla framgångsrika och stora sporter i Sverige har ett intresse i hela landet. Och precis som andra framgångsrika sporter så är travsporten beroende av en bredd och en elit. De är lika viktiga och det är solklart att vi skulle döda bredden om vi bara satsade på eliten och tvärtom. De lever i symbios. För att det ska bli bättre för alla krävs att vi blir fler. Både i eliten och i bredden, fortsätter han.

Och Johan menar att förbundet tydliggjort de större banornas betydelse.

– Solvalla, Jägersro, Åby och Bergsåker får sedan i år ett fast antal tävlingsdagar som är större än deras egentliga underlag, samtidigt som vi säger att våra 33 banor ska leva. Vi har under två års tid jobbat fram en incitamentsmodell som vi nu har landat och som kommer att tas i bruk under 2015.

”Rekryterat och ökat intresset”

Modellen har fokus på rekrytering och de banor som är bäst på att rekrytera kommer också att belönas bäst.

– Det handlar naturligtvis en del om underlag vilket är större i storstadsregioner, men framför allt handlar det om drivkrafter. Kolla Bollnästravets utveckling de senaste tio åren som exempel. De har rekryterat och ökat intresset kring sporten, kring sin bana, vilket har gjort den banan mer framgångsrik.

– Den svenska modellen har gjort oss till ett travland i absoluta världstoppen, på flera områden är vi överlägset etta. Men det gäller att vi är proaktiva, att vi moderniseras att vi skapar ett driv och försöker gå åt samma håll, fortsätter han.

”Fightats på samma villkor”

Johan Lindberg menar att hockeyn (SHL) är en sport som har lyckats bra med att skapa ett driv bland lagen.

– SHL är ett exempel, som också Ludde tar upp. Där har alla lag i ligan olika förutsättningar vad gäller befolkningsunderlag, men ligan har bestämt att varje lag, oavsett från vilken stad de kommer, ska få lika stor del av deras största peng, tv-rättigheterna. Utifrån det har klubbarna sedan fightats på samma villkor, den med bäst eget driv vinner, vilket har gjort att en klubb från en liten stad som Skellefteå vunnit SM-guldet i överlägsen stil två år i rad. Och hockey är den sport i landet som tilldrar sig störst intresse tillsammans med fotboll. Travsporten i Sverige har en fantastisk potential om travsporten skulle ägna sig mer åt framtid än att slåss mellan särintressen.

Men vad tycker ni om Luddes förslag att de större banorna ska bryta sig loss och bilda en egen organisation? Kan det bli verklighet?

– Vi kommer alltid att kolla på åtgärder som är det bästa möjliga för hela sporten. Solvalla ska vara nationalarenan. Jägersro, Åby och Bergsåker ska vara regionala nav. De ska ta ett större ansvar, men får därmed också lite större möjligheter. I alla andra länder som jag känner till där banor brutit sig loss eller där en enskild bana eller enskilda individer försökt bli större än sporten så har det gått riktigt dåligt för sporten, säger han.

– Gör vi alla rätt i Sverige? Nej, men min målsättning är att vi ska göra det. Och då pratar jag en långsiktighet då jag vill vara stolt över den svenska travsporten i hela mitt liv. Men jag tror inte alls på utbrytarlösningar. Jag tror på styrkan i att vi är en nationell sport. Att Svensk Travsport, som äger 90 procent av ATG, blir ännu bättre på att marknadsföra vår sport och höja intresset för den. Med hjälp av alla banor och alla aktiva, avslutar Johan.