Sportbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Veterinären: Tror inte Hultman tagit chansning

Publicerad 2013-06-11

Ovanligt hög dosering – eller hygienslarv.

Det tror rutinerade veterinären Charlie Lindberg är de enda rimliga förklaringarna till att Panne de Moteur testade positivt för trimetoprim efter Elitloppsförsöket.

– Det finns ingen rim och reson i att Hultman eller veterinären tagit en chansning här, säger han.

Stefan Hultman erkänner utan omsvep att hans häst Panne de Moteur behandlats med Hippotrim, som innehåller trimetoprim, för en lindrigare förkylning inför Elitloppet.

Inget kontroversiellt i det. Hippotrim är fullt godkänd antibiotika som använts ganska frekvent på hästar både i och utanför travsporten.

Det är heller inte en medicinering som är prestationshöjande i sig själv.

”Ska mycket till...”

Däremot finns ämnet med på listan över läkemedel som har en viss karenstid inför tävling, i det här fallet 96 timmar eller fyra dygn.

Stefan Hultman säger själv att Panne de Moteur behandlats nio dagar före Elitloppet vilket absolut inte borde innebära några problem i normala fall.

– Hästarna är ju individer och tiden det tar för läkemedlet att gå ur kroppen kan variera, det är naturligt. Men säger han nio dagar ska det ändå mycket till att det är därför dopningsprovet gett ett positivt utslag. Det kan ju vara så att man av någon anledning tvingats ge hästen en högre dos än den som normalt föreskrivs, det skulle kunna vara en förklaring. Men det kommer utredningen att visa i så fall, Hippotrim är receptbelagt så allt kommer att vara dokumenterat i hästens journal, säger Charlie Lindberg, nyligen pensionerad banveterinär på Jägersro och ledamot i hästsektionens normgrupp på Sveriges veterinärförbund.

Tror du att det är det som hänt här?

– Nu har jag ingen insyn i det specifika fallet, men jag vet att Hultman är noggrann och att hans veterinär är erfaren och gedigen. Det finns ingen rim och reson i att Hultman eller veterinären tagit en chansning här.

– Däremot kan det ju bero på rent slarv. Hippotrim är en kletig pasta som man doserar i hästens mun. Har man inte gjort rent boxen ordentligt kan hästen ha slickat i sig sånt som blivit kvar. Det är lätt att man inte tänker på det, särskilt när det är så långt innan loppet. Detta har ju hänt en gång tidigare med Kari Lähdekorpi och han friades eftersom journalerna var så tydliga.

Hur allvarligt är det här?

– Har det gjorts medvetet så är det är klart att det förbättrar om hästen exempelvis har en sårskada, även om det är inte antiinflamatorisk medicin det handlar om. Och om hästen har en infektionsskada kan man ifrågasätta om den ska starta överhuvudtaget. Jag känner mig övertygad om att det är ett misstag, men det är inte jag som bestämmer. Utredningen får avgöra.