”Tarzan” inför finalen: Har fått en växel till
Scarlet Knight-sonen Disco Volante – Stefan ”Tarzan” Melanders nya stjärna: ’Har mer i sig’
Uppdaterad 2020-04-26 | Publicerad 2020-04-22
Pappa Scarlet Knight sprang in 17,7 miljoner kronor och vann världens största unghästlopp Hambletonian Stakes i USA.
Nu hoppas tränaren Stefan Melander ha en ny storloppsstjärna i Disco Volante.
– Jag tror det finns mer kvar i honom, säger han.
ANNONS: Vill du andelsspela på V86 och V75 med Sportbladets experter? Nu är det möjligt – här går du med i andelslaget. [Extern länk]
Solvallas Stefan ”Tarzan” Melander såg Disco Volante på en auktion redan 2014. Då var hästen ett år och Melander gillade direkt vad han såg.
– Men jag kan inte köpa alla hästar som är efter Scarlet Knight, berättar han.
Disco Volante hamnade i stället hos Marcus Lindgren i Halmstad, där inledde han sin tävlingskarriär som treåring 2016 och under sin debutsäsong tog han fyra segrar på sex starter.
Inför fyraårssäsongen hamnade Disco Volante till slut på Stefan Melanders gård i Enköping ändå.
– Jag har för mig att det var Anders Ström i Stall Courant som ville att jag skulle prova med Disco Volante eftersom jag hade haft pappan Scarlet Knight och det var väl smart, för då lägger man ner sig lite extra eftersom den är efter Scarlet Knight, säger Stefan Melander.
Fortsatta framgångar
62-åringen har genom årens lopp tränat fram den ena topphästen efter den andra, och superstjärnan Nuncio i all ära, men den häst man förknippar Stefan Melander med mest är Scarlet Knight.
Med Scarlet Knight vann han världens största unghästlopp, Hambletonian Stakes i USA 2001, och framgångarna med Scarlet Knight har sedan försatt i aveln.
Den hittills mest framgångsrika hästen efter Scarlet Knight är Iceland, denne sprang in totalt 9,6 miljoner kronor och vann 2010 Elitloppet på Solvalla. Nu hoppas ”Tarzan” att Disco Volante ska följa i de spåren.
Svårt att tacka nej
Proffstränaren sticker ut på det viset att nästan uteslutande alla hans 124 hästar på träningslistan ägs av honom själv. Men att tacka nej till en häst efter Scarlet Knight är svårt, medger han.
– Vi brukar egentligen aldrig ha hästar i träning, men med Disco Volante blev det så, och det har ju visat sig inte vara så tokigt. Han har kutat in många miljoner och jag tror det finns mer kvar i honom, samtidigt är han ju bra om han fortsätter tävla så som han har gjort hittills i år.
Disco Volante var med i Elitloppet på Solvalla i fjol, men gjorde bort sig med galopp i försöket. Den nu sjuårige stjärnan har utvecklats för varje säsong, och i år har han inlett med sex segrar på sju starter.
– Det är egentligen svårt att säga vad han har utvecklat från i fjol, men han har fått en växel till utan att jag egentligen har någon förklaring till varför han är vassare nu. Jag hoppas bara att det hänger i, det är bra gjort av honom att ha vunnit så många rikstotolopp i år för han tävlar ändå i högsta eliten och han är jäkligt bra, det kan man inte säga något annat om. Det som är så roligt är att han fungerat bra över 2 140 meter också.
Något som Disco Volante i varje fall utvecklat är humöret och beteendet.
– Tidigare var det katastrof när han fick bakspår, det var nästan så att det inte var någon idé att starta honom när han fick bakspår. Kapacitet har den här hästen alltid haft, men han har galopperat mycket. Nu har han fungerat bra på slutet och det är bara hoppas att det fortsätter så, men han har lärt sig.
Vad är Disco Volantes bästa egenskap?
– Den största styrkan som han har är startsnabbheten, annars har han en kropp med fruktansvärda motorer i sig och han är som en häst ska vara, och det var bland annat det jag gillade med honom på auktion som ettåring.
Räds inte motståndet
På lördag är det final i Paralympiatravet på Åby med en miljon kronor till vinnaren och Disco Volante kommer dit med fyra raka segrar. Han kvalade in till miljonloppet genom seger på Solvalla den 28 mars. Veckan fram till finalen blir inte annorlunda mot en vanlig vecka.
– Jag ändrar inte så mycket när det gäller honom och han kommer bara att gå ett träningsjobb under veckan, jag tycker att han är fulltränad. När han tävlar med ungefär två veckors mellanrum är det bra, då behöver han bara gå ett träningsjobb i veckan. Det är när det går längre tid än så man får trycka till honom lite hårdare, men när han startar kontinuerligt behövs inte det.
Motståndet i Paralympiatravet är bland andra de svenska hästarna Sorbet, Milliondollarrhyme, Gareth Boko, Velvet Gio, Cyber Lane och Elian Web, samt de utländska gästerna Billie de Montfort och Looking Superb. ”Tarzan”, som Stefan Melander kallas, dömer ut de utländska hästarna.
– De är väl normalt hästar som inte räcker, de hästarna ska han slå och de andra hästarna har han slagit tidigare, säger han och fortsätter:
– Får han ett vettigt startspår från ett till spår sex (fick spår 1 efter intervjun reds.anm.) kommer han säkert få bra pengar. Sedan är det så med alla hästar att man kan inte köra i ledningen hela sitt liv. Statistiskt har väl Disco
Volante till 90 procent gått i ledningen, men det är eftersom han är så startsnabb och sedan tack vare de problem han haft sedan han var liten, att han är så otroligt stänkrädd och inte kunnat springa bakom hästar. På Åby, med sina dubbla open stretch, kan man välja taktik och han har som sagt lärt sig och blivit bättre och fungerar numera även bakom hästar.
Om Disco Volante presterar som planerat i Paralympiatravet på Åby hymlar inte Stefan Melander med att man gärna gör ett nytt försök i Elitloppet på Solvalla sista söndagen i maj.
– Jag brukar bara koncentrera mig på den starten han ska ut i, men det är väl självklart att det skulle vara kul att se honom i Elitloppet. I fjol var det ett busväder och en bana som stänkte och inte passade honom och då galopperade han och tappade position direkt, vilket var synd. Men man hoppas att han kan hålla formen en månad till för det vore kul att prova 1 609 meter med honom igen. Men vi får se, jag gillar mer att ta ett lopp i taget så man slipper fundera så mycket.
Kan Disco Volante vara nästa Elitloppsvinnare för dig?
– Jag passar på den frågan, det är bättre att vänta en månad. Vi får se. Elitloppet kommer egentligen för tidigt på året för min del, men så många starter och segrar så här tidigt på året som jag har i år har jag aldrig haft tidigare. Normalt är det snö och otäckt väder länge, men i år har det i stället varit omslag från varmt till kallt och det har kostat många timmar i traktorn, men träningsmöjligheterna i vinter har nästan varit 100 procent hela tiden. Hästarna har svarat bra på det, säger Melander och fortsätter:
– Vi har kunnat träna hela tiden och jag tycker det är bra form på hela stallet. Det är lite lalleri som vanligt med treåringarna, men annars har jag plockat ut mina hästar tidigare än vanligt. Bra hästar kutar in sina pengar ändå och säsongen är lång, men det har blivit tidigare i år på grund av de fina träningsförutsättningarna vi haft.
ANNONS: Vill du andelsspela på V86 och V75 med Sportbladets experter? Nu är det möjligt – här går du med i andelslaget. [Extern länk]