Chefen: ”Vill få känslan av en storloppsdag”
Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen om årets upplägg: Stor omställning
Uppdaterad 2020-04-26 | Publicerad 2020-04-22
Ingen publik och sänkt förstapris i finalen av Paralympiatravet.
Två parametrar som gjort intresset svalare?
Knappast.
– Det har ringt tränare varje dag som har velat vara med, det har varit köbildning, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen.
ANNONS: Nu kan du andelsspela på V86 och V75 med Sportbladets experter. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]
Åbytravet laddar upp för sin storloppsdag med finalen av Paralympiatravet som höjdpunkt.
Men det blir en dag som inte ser ut som den brukar på grund av coronavirusets framfart.
Den så pampiga invigningen slopas helt.
Eftersom travbanan ses som en arbetsplats är bara behöriga välkomna inne på stallbacken, enligt de restriktioner som Svensk Travsport satt upp.
I normala fall brukar travfesten besökas av 15 000 personer. I år blir det noll.
Prispengarna i finalen av Paralympiatravet sänks, där förstapriset i år är en miljon kronor.
Trots det rådande läget ser Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen, 51, årets upplaga som stark. Ja, kanske starkare än normala fall.
Här berättar han om hur de jobbar för att göra dagen så bra som möjligt trots de restriktioner som råder, arbetet med att jaga finalhästar som blev enklare än han trodde och bytet från klassiska Olympiatravet till Paralympiatravet.
Han medger dock att det kommer att bli en annorlunda tillställning.
– Det kommer att kännas jättekonstigt, men nu har det varit så här ett tag och man får en vana med detta också, hur konstigt det än låter. Men visst kommer det bli annorlunda, säger han.
”Blir lite amerikanskt”
Hur blir tävlingsdagen?
– Det ser ut som vardagstravet gör i dag. Vi följer restriktionerna och de som har tillgång till stallbacken är tränare, kuskar, hästskötare och funktionärer. Vi funderar även på att förstärka med vakter. Vi kommer att vara extremt noggranna med vilka som är på stallbacken och med all sannolikhet bocka av alla med namn.
– För pressen är det två personer per media som får komma och eftersom våra stora gästrum står tomma kommer vi att ha ett jättestort pressrum där med bord och två platser och stora mellanrum. De kommer sitta avskilt från varandra med fönsterplats mot banan.
Det blir dessutom en ny vinnarcirkel – dock utan vinnarintervjuer. En viktig del, framför allt för de aktiva, tror Pedersen.
– Vi vill få känslan av att det är en storloppsdag. Vi ska bygga en helt ny vinnarcirkel inne på publikplats med inramning av blommor, det blir lite amerikanskt. Även om det inte kommer vara någon publik, vill vi att de som vinner ska få känslan av att det är en storloppsdag och ha ett minne att ta med sig. Det kommer vara stämningsfullt med musik på banan och med flaggor.
Ni valde att sänka prispengarna i finalen av Paralympiatravet. Vad har ni fått för reaktioner?
– Vi har inte fått några negativa reaktioner, en miljon är fortfarande väldigt mycket pengar till ettan. Vi har dessutom lagt till ett sjundepris också som inte fanns innan. Vi sänkte priserna i finalen av Paralympiatravet enbart den här dagen, för vi ville inte sänka några priser från det så kallade vardagstravet.
ANNONS: Nu kan du andelsspela på V86 och V75 med Sportbladets experter. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]
Starkt varumärke
I 40 år har storloppsdagen på Åby förknippats med klassiska Olympiatravet.
Nu blir det premiär med nya namnet Paralympiatravet. Ett lyft, anser Pedersen, även om man har tvingats att slopa invigningen och inte ha med några paralympiaprofiler på banan.
– Det är svårt att veta i dag, men Olympiatravet var ett varumärke i 40 år, så det är en väldigt stor omställning i och med att avtalet med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) inte förlängdes. Men, nu i efterhand, med det nya avtalet med Paraförbundet, tycker jag att det känns ännu bättre. Det känns fräscht och som att vi växlar upp i stället för att växla ner.
– Olympiaelden kommer att vara på plats som vanligt. Om vi tänder den med riktig eld eller genom ett ljus vet vi inte ännu, men den kommer vara på plats.
Hur har det då varit att jobba med tävlingsdagen och få ihop ett slagkraftigt finalfält?
Bättre än vad Jon Walter Pedersen först trodde i spåren av coronaviruset.
– Det har varit väldigt annorlunda för mig jämfört med tidigare år då jag inte haft tillgång till någon stallbacke. Jag har fått sitta hemma och tittat på tv, och förstå mig rätt, men på det sättet har man nästan gjort jobbet ännu bättre i år. Man har vevat loppen som de aktuella hästarna har gjort.
Han fortsätter:
– Det har inte påverkat så som jag trodde, tvärtom. Tidigare år har vi haft konkurrens från andra storlopp runt om i Europa, nu är det bara vi som kör. Jag har varit på tränarna tidigare år och nästan fått tjata, nu är det tvärtom. Det har blivit en köbildning hos de som vill starta i Paralympiatravet. Jag har fått samtal varje dag från tränare som vill vara med, jag har den här gången tvingats göra många besvikna som inte har fått någon plats.
Han menar att årets finalfält kan vara ett av de bättre på många år.
– Ett vanligt år är jag inte säker att det hade blivit en bättre upplaga av finalloppet än vad vi har i år. Vi har fått hit två franska hästar som håller mycket hög klass i Looking Superb och Billie de Montfort.
Lördagen den 25 april vet vi vem som blir den första historiska vinnaren av Paralympiatravet.
ANNONS: Nu kan du andelsspela på V86 och V75 med Sportbladets experter. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]