Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

VM-tvåan nära att strykas inför loppet

Dramatik inför storloppet - veterinär ville ta bort Lionel från start: ”Man blir orolig”

Uppdaterad 2018-10-17 | Publicerad 2018-10-15

Lionel (nummer 9) kom tvåa i International Trot och tjänade 2,1 miljoner. Men det var nära att stjärnhästen inte kom till start: ”Allting var märkligt”

Norske stjärnhästen Lionel var ett huvud från att vinna VM-loppet och fick drygt två miljoner för sitt andrapris.

Men det var nära att hästen skulle strykas kort inpå start.

– Veterinären var övertygad om att han var halt, säger tränaren Daniel Redén.

Norske hästen Lionel, ägd- och körd av norrmannen Göran Antonsen, men tränad av stortränaren Daniel Redén i Sverige blev tvåa i International Trot, eller VM-loppet som det också kallas, på Yonkers travbana i New York i lördagskväll.

Segermarginalen för Cruzado Dela Noche blev ett knappt huvuds marginal.

Andrapriset betalade 2,1 miljoner kronor.

– Det var ju skitbra! Hästen gjorde ett topplopp och Göran körde bra. Det blev nästan maximalt. Vi fick stryk av en bra häst. Jag var- och är jättelycklig över resultatet, säger tränaren Daniel Redén, som följde dramat från hemmet i Örsundsbro utanför Enköping.

– Jag var väldigt tveksam hur han skulle klara banan (800 metersbana med snäva kurvor), han har alltid krävt en stor bana innan, men nu går det bra.

”Allting var märkligt”

Uppladdningen inför loppet är också speciell. Hästen flögs först över Atlanten, tillsammans med de övriga europeiska deltagarna i storloppet. Därefter var det karantän och uppställning på box som gällde.

– Han som är van att gå i hage fick bara stå i hage och gå ut och skritta lite. Med tanke på det så gjorde han ett fantastiskt lopp.

Det var till och med nära att det inte skulle bli något lopp. En veterinär på banan ansåg Lionel halt och ville stryka kort inpå start.

– Skötaren Pär Pergenius hade varit ute och gått med hästen och han hade snubblat och ramlat lätt, en bagatell. Jag inte riktigt storyn, för jag var ju hemma, men någon såg väl det där och veterinär tillkallades. Veterinären fick springa med hästen och han var övertygad om att han var halt. Men det var många andra som tittade och tyckte hästen inte var halt. Jag fick en video skickad till mig, för jag blev ju orolig när det sades att hästen var halt, men jag med flera tyckte han var ”ohalt”. Trots det och att även andra veterinärer inte såg hälta så ville den här veterinären stryka hästen.

– Samme veterinär kom tillbaka lite senare och tyckte hästen såg bra ut. Men han sa till Göran att ”du behöver inte förvänta dig att han ska vara bra”. Allting var märkligt. Hur som haver så kom hästen ut på banan och såg grymt fin ut, precis som han brukar…

”Sa tidigt att vi inte skulle ge något”

Inför International Trot publicerade tidingen Sulkysport en lista över de veterinära åtgärder som gjorts på hästarna inför loppet.

Regelverket skiljer sig rejält från de svenska reglementet och flera av åtgärderna som gjordes inför loppet kräver lång karenstid i Sverige.

Hästarna som startade fick vätskeersättning, antiinflammatoriskt läkemedel och medicin mot magsår, bland annat.

Den enda hästen med helt ren veterinärjournal: Lionel.

– Jag sa redan tidigt att vi inte skulle ge någonting. Han ska starta efter våra regler här hemma i Sverige. Jag följer den regelboken. Vätskeersättningen efter den långa resan ska man absolut ha chansen till att ge, men Lionel hade druckit mycket och jag litar fullt ut på Pär, som sköter, som jag hade kontakt med. Lionel är en globetrotter, därav lät jag han göra den här resan.

Vad säger du om att dina kollegor både svenska som utländska gav hästar mer mediciner inför loppet?

– Det är deras val, det är inget som jag gör, jag följer regelboken som vi har som tränare i Sverige. Det går ju bra här hemma i Sverige, så jag ser ingen anledning att ändra på det. Det är en annan kultur där och kulturkrockar blir det oavsett var man kommer, men jag fokuserade på vår häst. 

– Och det gick ju bra…

”Ohållbart med såna här drivningar”

Direkt efter loppet tackade Daniel Redén arrangörerna runt Yonkers för festen på Twitter. Men han riktade samtidigt kritik mot hur vissa kuskar drev sina hästar i loppet.

”Som hästälskare gör det ont i kroppen”, skrev han bland annat.

Två kuskar som driver väldigt hårt och yvigt i loppet är Brian Sears (som körde Cruzado Dela Noche till seger) och Alessandro Gocciadoro som körde Arazi Boko, som inte hade något med segerstriden att göra.

– Vi i Sverige har kommit mycket längre vad gäller djurskyddet. De har haft den här kulturen så länge, och den är så långt bort från vår. Vi måste lyfta den här frågan över hela världen, inte bara i USA. Det sker fula drivningar överallt, även i Sverige ibland. Flera delstater i USA har förbjudit så kallade ”enhandare”, att man lägger tömmarna i en hand och driver med den andra, så de är på väg, men det är en lång väg att gå.  Vi i Stall Zet gillar inte det här och vi har hästar i USA. Med det samhället vi går emot så är det ohållbart med såna här drivningar om tio år. Då finns inte travsporten kvar. Jag vill inte vara en del av en sport som det ser ut så i.

– Jag har kört lopp, drivit för hårt och fått mycket böter, men inte på den här nivån. Jag har blivit äldre och förstår att vi måste värna om djuren. Det är djuren vi jobbar med och de springer oftast så gott de kan. Vi ska försöka få bort det här, vi ska göra det. Och jag visar gärna vilken sida jag står på i den här frågan. Vi måste rekrytera nya, yngre, människor till travet, då blir det fel när det ser ut så här i de stora loppen.

Hyllar vinnarna

Vinnande Cruzado Dela Noche togs över till USA i somras. Allt för att vara redo för International Trot. 

För det blev han belönad med runt 4,4 miljoner kronor, som segern betalade.

– Ägaren Anders Ström (Stall Courant) gjorde upp en fantastisk matchning för hästen. Han är vaken och tog över honom i tid och hade full koll på karantänen, för det är inte lätt för hästarna. All heder till hästen och alla kring Cruzado Dela Noche som hade ställt i ordning honom. Och tränaren Marcus Melander, vilket år han har haft. Det är stor talang i den pojken, men det är sen gammalt, säger Daniel Redén.

Följ ämnen i artikeln