Klubbarna tappade 21 miljoner kronor
Publicerad 2019-06-12
SHL-klubbarna fick inte ut hela ligabidraget för den gångna säsongen.
Bidraget sänkte med cirka 1,5 miljoner kronor per klubb.
– Det handlar om omstruktureringar och engångskostnader från vår sida, säger SHL:s vd Michael Marchal.
Just nu sammanställer SHL-klubbarna sina årsredovisningar, både på koncern-nivå och i underbolag för restaurang, event och där själva hjärtat ligger, i ishockeyverksamheten.
De flesta klubbarna mår bra och gör stora plus-resultat:
Luleå 17 miljoner kronor
Frölunda 8 miljoner kronor
HV71 7,9 miljoner kronor
Växjö 4,9 miljoner kronor
Brynäs 1,2 miljoner kronor
Örebro 0,3 miljoner kronor
Men Mora, som ramlade ur högsta SHL, noterades för en total minuspost på några hundra tusen kronor.
Klubbens vd Peter Hermodsson förklarar varför till DT.se:
– I SHL finns det ett centralavtal med en fast utbetalningspeng mot incitament, alltså krav, för att få ut ett visst belopp, där 4,9 miljoner är taket om man uppfyller samtliga krav, vilket vi gjorde. Därför räknade vi också med den posten ekonomiskt. Sen hände det lite grejer, som andra på högre ort får förklara, kring varför summan tillslut minskade för alla klubbar i SHL.
Under säsongen 2017–2018 delade SHL ut 28 miljoner kronor till sina medlemsklubbar.
Gav runt 3,5 miljoner
Den gångna säsongen låg grundplåten, eller garantidelen, på 35 miljoner kronor och därtill fanns en rörlig del, incitament-delen.
– Siffran fem miljoner kronor i incitament-delen har nämnts tidigare, men icke helt fastslagen. Den fördelas när vi har räknat ihop våra intäkter och kostnader. Det har vi gjort nu, säger Michael Marchal, vd för SHL.
Med facit i hand gav incitament-delen cirka 3,5 miljoner kronor till klubbarna. Men då skulle klubbarna bland annat ha korrekt plattform för tv-kameror och ha godkända säkerhetsanordningar.
– Sedan hade vi en del i incitament-dokumentet som handlade om seriesegern. Tror den var på strax över en miljon kronor. Men den har vi nu tagit bort nu. Det är svårt för alla 14 medlemsklubbar att vinna serien, säger Marchal.
”Den påverkade oss”
Sett till förra säsongen har det totala ligabidraget ökat, men inte lika mycket som exempelvis Peter Hermodsson hade hoppats på. Ökade engångskostnader är en anledning.
– Vi har gjort en del upprensningar och betalat av en del ”skräpkostnader”. Nu står vi starka inför framtiden. Sedan har en del kontrakt inte kommit upp till de intäkter som vi hoppats på, säger Marchal.
Tre chefer på SHL (bland annat domarbasen Ulf Rönnmark och vd:n Jörgen Lindgren) har slutat den här säsongen, hur har det påverkat er kostnadsbörda?
– Jag vill säga att den kostnaden, i det stora hela, är försumbar.
Ni fick avbryta ett avtal med en central sponsor mitt under säsongen, vad blev effekten av det?
– Den påverkade oss till en liten del. Inte mer.
Hur stort blir ligabidraget till klubbarna 2019–2020?
– 37 miljoner kronor i grundbidrag. Sedan tillkommer den rörliga incitament-delen. Den vill jag inte slå fast ännu.