Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Gustav, 23, dömde TV-pucken: ”Våga ta chansen!”

Publicerad 11.50

Han fick själv avsluta TV-puckshelgen med att döma en bronsmatch.

Men Gustav Israelsson, 23, har också ett budskap att skicka till framtida domare.

– Våga ta chansen!, säger han till Sportbladet.

Efternamn som Harnebring, Björk, Ölund och Bjälkander syns ofta ute i SHL-arenorna.

Det är några av profilerna som får svensk hockey att gå runt i rollerna som domare.

Något de alla har gemensamt? De har dömt TV-pucken.

Som linjeman har dessutom namn som Joel Hammar, linjeman med eliterfarenhet från våra högstaligor, och Björn Wettergren, i dag domarbas i hockeyallsvenskan, dykt upp för att nämna några.

Nu är det nästa generations tur och där ingår bland andra Gustav Israelsson, 23.

– Det är superroligt att få komma hit och tävla mot de bästa i sin ålder, det är en ärofylld turnering. Så det är superkul, absolut, säger han.

Sedan fyra år tillbaka dömer han ishockey.

– Jag har själv spelat hockey hela mitt liv och lade av på grund av skador. Det är kul att få vara en del av hockeyn på ett annat hörn. Jag ångrar mig inte.

Så var han mot domarna som spelare

Han spelade sina sista matcher i februari 2020 med Vännäs i hockeyettan och har rötterna i Skellefteå. Precis som pappa Pea, mångårig profil bakom de svartgula västerbottningarnas moderna dynasti.

Hur var du mot domarna som spelare?

– Jag vill säga att jag var ganska snäll... men jo, jag var ganska lugn. Jag spelade upp till J20-nivå. På ett sätt kanske man inte alltid märkte av domarna, det är väl på ett bra sätt. Men ibland gjorde man det... när man inte höll med dem. Jag tycker att jag höll en bra ton mot dem.

Vad är det själv för ord du kan få höra där ute?

– Du får ju höra att du är dålig, att du inte har spelkänsla eller varför man är så noggrann, som med halsskydd som blivit en snackis ihop med tandskydd. Men vi gör det för spelarnas säkerhet. Det är det vårt jobb är på isen, säger Israelsson.


Vad tänker du om klimatet för domarna?

– Det är ett hårt klimat där ute. Men alla vill tävla och vinna. Man blir tävlingsinriktad. Ibland går det överstyr, då får man visa det. Men överlag går det bra.

Under TV-pucken coachades domarna på nära håll av flera domarcoacher för att få bästa möjliga stöd. Dels för att hantera förväntningar på sig själva, men också allt runtomkring med SVT-sändningar och utslagsmatcher för lagen.

– Det handlar om att utvecklas, att man kommer hit på en nivå och vill ta sig till nästa nivå på isen. För oss som kommer hit handlar det om detaljer. Alla här kan döma hockey på en bra nivå och göra bra bedömningar. Men det handlar om detaljer runt omkring.

Uppmaningen: ”Har domarbrist”

Den här helgen blev det till slut en åtråvärd plats i söndagens bronsmatch på pojksidan.

– Alla här har målet att döma en final, absolut.

I samband med den får han chansen att skicka med en uppmaning till föräldrar, spelare och ledare:

– Som alla vet har vi en domarbrist i hela Sverige. Vi behöver dem på isen så att vi kan spela matcherna. Så håll en god ton och hjälp varandra att bli bättre. Man gör inte alltid bra bedömningar, men vill göra det bästa av situationen. Vi gör inget för att vi vill göra någon illa, säger han och fortsätter:

– Så håll en god ton och prata med varandra så får vi fler som vill döma.

Har du något råd till andra unga domare?

– Har du själv spelat, så våga ta klivet ut och testa. Det är grymt roligt när man är där ute och får vara en del av sporten på ett annat sätt. Våga ta chansen!

Gustav i samband med Stockholm Nords 4–0-seger mot Gästrikland i kvartsfinal.

Pappa Pea Israelsson, Skellefteåikon med 25 år i klubben.

Följ ämnen i artikeln