Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Har hört av sig efter beskedet

Uppdaterad 19.33 | Publicerad 17.10

Jonathan Hedström blev berörd när han läste Kevin Lindskougs berättelse.

Han hörde av sig till sin tidigare hockeykollega.

– Jag kan förstå att han inte har gått ut innan, säger Hedström.

”Min idol. Så otroligt starkt och jag hoppas han får all kärlek.”

Så reagerade Jonathan Hedström, 46, i sociala medier när han läste artikeln om Kevin Lindskoug.

– Jag skulle in på gymmet och så blev det ”oj”! Det var en väldigt stark berättelse och jag blev väldigt tagen av hela grejen. Otroligt fint och modigt att våga göra det. Synd att man måste göra det när man slutar bara, säger Hedström till Sportbladet.

Kevin Lindskoug.

Berättar om problemen

Under söndagen berättade den tidigare hockeyallsvenske målvakten Kevin Lindskoug att han är transvestit, eller crossdresser. Något som lett till mentala problem när han inte kunnat leva ut sin personlighet som hockeyspelare.

Jonathan Hedström, som spelat i NHL, har efter karriären pratat öppet om sina problem – om den psykiska ohälsan och ätstörningarna som var nära att ta livet av honom. Och han har föreläst i flera år och bland annat pratat om vikten av att våga prata om känslor.

Precis som Lindskoug talade Hedström ut efter karriären.

– Det är problemet med kulturen generellt. Det är svårt för många att våga så länge de är aktiva. Det handlar kanske framför allt om hatet från motståndare och publik, säger Hedström.

Hur skulle Kevins berättelse ha tagits emot i ett omklädningsrum när du spelade?

– Det var faktiskt en fantastiskt bra fråga. Både och tror jag. Det handlar nog lite om vad det är för ledande spelare, vilka som är kaptener. Det är nog olika i olika lag, men det känns som att kulturen går åt rätt håll. Det blir mer normala värden, om man säger så. Man får vara olika, men samtidigt gör kulturen att man stöps i samma form också.

”Hetsen i sig är sjuk”

Hedström tror att hetsen och stressen som finns i ung ålder påverkar kulturen negativt. Att den gör att barn inte vågar uttrycka sig.

– Det tror jag absolut. Jag vet ju själv hur jag var på planen och vad man har skrikit och sagt. Det var inte bara jag och det är det som är hemskt när man tänker efter. Det ska inte spela någon roll om du är svart eller vit, homosexuell eller vad du än är. Jag kan förstå att han inte har gått ut innan, säger Hedström.

Han hoppas att Lindskougs berättelse ger en snöbollseffekt.

– Sedan behövs det göras mer från förbundet och klubbarna i att utbilda ledare och tränare också. Det är de som sätter ramarna. Hetsen i sig är sjuk. Den förstör extremt mycket för så många.

Kevin Lindskoug.

Hörde av sig

Lindskoug är avstängd i fyra år från hockey eftersom han tog kokain medan han spelade. Nu är han drogfri och vill jobba med att hjälpa ungdomar i Tegs SK, men måste vänta på att avstängningen löper ut 2028.

Hedström hoppas att Lindskoug också kan föreläsa på sikt.

– Det handlar inte om vem du är eller hur du ser ut, det handlar om hur du är som person och om man är duktig. Alla kan göra misstag, säger Hedström.

Han och Lindskoug känner inte varandra, men …

– Jag skrev faktiskt till honom i går. Men jag kan förstå att hans telefon kanske är … mosad höll jag på att säga. Men jag hoppas att det är positiva saker i alla fall. Sedan finns det ju alltid idioter.

Vad skrev du?

– Jag skrev bara ”Hej det är Jonathan och jag vill bara tacka för ditt mod”. Sedan skrev jag att han gärna kunde höra av sig när han hade tid. Det var inget mer med det.

Följ ämnen i artikeln