Med 2–1 mot Linköping kunde Umeå vinna ännu ett toppmöte i damallsvenskan.

Nu har de regerande mästarna skaffat sig ett försprång på hela sju poäng till den tippade guldkonkurrenten Linköping när nästan halva serien är spelad.

– Just i dag känns det som att det blir svårt att komma ikapp. Men så länge chansen finns måste vi tro på att vi kan klara det och koncentrera oss på varje match, sade Linköpings tränare Magnus Vikman efteråt.

Att det var ett allsvenskt toppmöte som spelades på Gammliavallen i Umeå var svårt att se. Båda lagen öppnade försiktigt och tempofattigt, felpassningarna var fler än de bollar som hittade rätt adress.

Bachmann inledde

Det var inte förrän Ramona Bachmann i den 41:a minuten dundrade in 1–0 som matchen tände till. Linköping tog över intitiativet men det ändå hemmalaget som i den 69:e minuten kunde göra 2–0 genom Maija Saari på nick efter hörna. Minuten efteråt reducerade Linköpings Faith Ikidi, även det målet på nick efter hörna.

Om lagen började tillknäppt var det desto mera svängdörrar på slutet. Linköping tryckte på och Umeå med Ramona Bachmann i spetsen kontrade giftigt – men Sofia Lundgren i Linköpingsmålet fortsatte att storspela. Tidigare har hon bara släppt in tre mål i serien, nu blev det två till trots den förra Umeåmålvaktens starka insats.

– Alltid kul att höra att man spelar bra, men jag hade hellre hört att jag varit dålig om vi hade vunnit i stället. Fast Umeå har spetskompetens, det avgör matchen, sade Sofia Lundgren.

”Jämn och spännande”

Det var också en märkbart nöjd Mika Sankala som kunde konstatera att hans Umeå nu är på väg att segla ifrån sina konkurrenter i serietoppen. Den här gången började man knackigt men tog sig alltmer ju längre matchen led.

– Matchen var så jämn och spännande som en toppmatch ska vara. Första 30 minuterna var Linköping riktigt bra och vi kom ingenstans, sedan fick vi bättre grepp på mittfältet och i andra halvlek äger vi matchen. Vi skulle ha avgjort tidigare men Linköping har en bra målvakt, sade Umeås tränare Mika Sankala.