Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sverker

Efter kraven – polisen träffar svensk fotboll

Uppdaterad 2019-05-16 | Publicerad 2019-05-15

På torsdag i nästa vecka träffas svensk fotboll och polisen.

Detta efter att både Svenska Fotbollförbundet, SvFF, och intresseorganisationen Svensk elitfotboll, Sef, krävt ett omedelbart möte för att försöka lösa den uppkomna situationen.

– Vi hoppas att det kan bli en vändpunkt, säger Sef:s generalskreterare Mats Enquist.

Följ ämnen

Konflikten mellan svenska fotbollssupportrar och polisen har pågått under våren. Bland annat protesterar fansen mot en icke-existerande dialog. Detta efter att polisen skärpt kraven kring OH-flaggor och visitering. Enligt polisen för att komma till rätta med illegal pyroteknik.

Under onsdagen beskrev också intresseorganisationen Svensk elitfotboll, Sef – som representerar samtliga 32 elitklubbar – dialogen med polisen som havererad.

– Vi har begärt ett möte för att återupprätta en dialog, vilket den senaste utvecklingen med all skärpa visar behovet av, sa Mats Enquist till Sportbladet.

Han fortsatte:

– Vi känner att Sef har petats från samtalen kring att försöka lösa situationen.

Dialog med RF i stället?

Enligt uppgifter fanns en fungerande dialog fram till slutet av fjolåret, men den ska nu ha upphört. I stället har polisen intensifierat samtalen med Riksidrottsförbundet, erfar Sportbladet.

Bakgrunden är att under 2018 nådde Polismyndigheten och RF en överenskommelse kring tre övergripande områden:

* Grov brottslighet inom idrotten.

* Arbete mot terrorism och andra hot om allvarliga ingrepp i samband med idrottsevenemang.

* Trygghet före, under och efter idrottsevenemang.

Björn Eriksson är ordförande för RF. Han beskriver situationen mellan fotbollen och polisen så här:

– De kommer och måste hitta en lösning. Å ena sidan har polisen att bekämpa en illegal användning av pyroteknik. Där har de sin roll. Det gäller att hitta bästa möjliga sättet att göra det. Det får de berörda parterna polisen och fotbollen klara ut sinsemellan, säger Björn Eriksson.

”SvFF som pratar med polisen”

Björn Eriksson förnekar att de skulle ha ersatt Sef som part i samtalen kring det aktuella läget:

– Vi har mycket dialog med polisen, men inte lika mycket när det gäller interna fotbollsfrågor. De rena fotbollsfrågorna är det faktiskt fotbollsförbundet som sköter.

MFF-supportrarnas protest under matchen mot Elfsborg

– Jag vet att fotbollsförbundet tar de här frågorna på stort allvar, säger Björn Eriksson.

Men polisens presstalesperson Ola Österling hänvisar också till överenskommelsen med RF som svar på frågan vad polisen har för krav på fotbollsfansen:

– Att de är med på att vi ska följa Riksidrottsförbundets och polisens partsammansatta överenskommelse från förra året att vi vill ha stämningsfulla och säkra arrangemang som är fria från ordningsstörningar och brott, säger Ola Österling.

Ökade krav även på polisen

Enligt Ola Österling beror de skärpta kraven på att polisen samtidigt har fått ökade krav på sig.

– Vi har krav på oss från statens granskare, i det här fallet statskontoret, att vi ska se till att ordningsläget blir bättre på arenorna och att vi på det sättet kan minimera antalet polistimmar på offentliga tillställningar. Då måste vi skapa sådana förhållanden som medger det. Det är det vi gör nu. Rättsavdelningen vid polisen har gjort en riktlinje, den så kallade villkorstrappan, säger Ola Österling.

Enligt Österling har villkorstrappan kommunicerats till fotbollens olika aktörer:

– Den har vi redovisat väldigt tydligt för allsvenskan, Svensk elitfotboll, klubbarna och SLO:erna (supportrarnas länk till klubbarna). Det gjorde vi i slutet av februari. Vi började arbetet med att informera de om villkorstrappan redan under andra halvåret 2018, säger Ola Österling.

”Minska antalet bengaler”

En konsekvens enligt villkorstrappan är att också fansens färgglada och avancerade tifodukar kan förbjudas, enligt Ola Österling:

– Det beror på hur händelseutvecklingen under allsvenskan 2019. Åt vilket håll det går. Vi gör fortlöpande bedömningar och mer strategiska bedömningar, men i nuläget finns inte att villkora tifon på vår agenda. Det kommer vi att kommunicera i god tid innan om…, men jag hoppas inte att vi kommer dit. Jag hoppas att vi ser en positiv utveckling i ordningsläget inne på arenan.

– En positiv utveckling är att vi ska ha ett minskat antal bengaliska facklor som brinner, helst inga alls, säger Ola Österling.

”Situationen är allvarlig”

Sportbladet har sökt Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand som hänvisar vidare till Per Eliasson, ordförande i SvFF:s säkerhetsgrupp. Eliasson beskriver också hur dialogen med polisen minskat senaste året.

– Jag tycker att dialogen är god framför allt på lokal och regional nivå, men den har den varit lite mer sällan på nationell nivå sista året. Tyvärr, får jag väl säga, inte minst med tanke på att vi har den situation vi har just nu.

– Situationen är allvarlig, poängterar Per Eliasson.

Hur ser du på det, att nu när dialogen behövs som mest så är den inte så bra på nationell nivå?

– Jo, men vi har ett möte inplanerat i nästa vecka. Det är extremt viktigt att vi har en dialog om de frågor som nu dykt upp med tillstånd och pyroteknik.

Även Sef kommer att delta vid mötet, säger Per Eliasson, något generalsekreteraren Mats Enquist välkomnar:

– Vi har nu till slut fått till stånd ett möte med polisen i nästa vecka. Vi hoppas att det kan bli en vändpunkt mot att arbeta med gemensamma mål och strategier igen, skriver Enquist i ett SMS till Sportbladet.

Konflikten mellan allsvenska supportrar och polisen blir mer och mer infekterad.

Hur står du i debatten? Hur ska konflikten lösas? Tyck till och diskutera i chatten nedan.

  • Johan, om du inte tycker fotbollen är tillräckligt bra att titta på tycker jag att du borde hålla dig borta från matcherna. Är det fyrvrkerier eller slagsmål du är ute efter finns ju nyårsafton eller boxning som kanske skulle passa bättre. De flesta som går på fotbollsmatcher vill nog gärna se just fotbollen!

    Skatan
    16 maj 2019
  • Polisen måste ju gripa dom som stör matcherna direkt. Idag får dom stå och elda med sina bengaler och ingen bryr sig. Nej, hårdare tag från polisens sida. Bengaler hör inte hemma på fotbollsmatcher!

    Daniel
    16 maj 2019
  • När supportrar börjar tro att det är dem som folk går för att se då finns det en stor oro. Sjung och heja på era lag, alltså de som spelar fotboll på planen, för det är ju bara härligt. Men att tro att man är viktigare än klubben? Vart gick det fel?

    Jonas

    Johan Cedervall
    16 maj 2019
  • Många måste se att det finns fler aspekter av detta. När supportrar medvetet bryter mot de regler som finns måste de också inse att det blir konsekvenser. Bengaler KAN vara farligt i en folkmassa. Polisen måste så klart ta ansvar för det innan något allvarligt sker. Problemet i nästa led uppstår när polisen urskiljningslöst går på oskyldiga personer som bara vill gå på fotboll. De som aldrig skulle bråka eller tända bengaler. Båda sidor är alldeles för inriktade på att säga att de andra gör fel. I stället borde de fokusera på konstruktiva lösningar genom öppensinnad dialog.

    Tom
    16 maj 2019
  • Bengaler och bangers har inte på en fotbollsarena att göra! Det måste bort! Flaggor, halsdukar och konfetti tillsammans med hejaramsor och gamla hedliga handklappningar räcker gott och väl för att få en underbar stämning på läktarna. Gör fotbollsläktarna till familjefester där barn och vuxna kan komma och heja fram sitt lag och sina favoritspelare utan att känna sig hotade och slippa alla onödiga avbrott som uppstår hela tiden.

    Skatan
    16 maj 2019

Följ ämnen i artikeln