Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Kallas till Stadshuset för att stävja konflikten

”Vi står inför ett allvarligt läge och det är viktigt att vi får till en förändring”

Uppdaterad 2019-05-16 | Publicerad 2019-05-15

Konflikten mellan polisen och delar av supporterkollektivet inom svensk fotboll har bivit så infekterad att AIK:s lagkapten Henok Goitom varnar för att det kan få dödlig utgång.

Nu kallar Stockholms vikarierande idrottsborgarråd supportrarna till sig för att försöka upprätta en dialog mellan dem och polisen.

– Vi står inför ett allvarligt läge just nu och det är viktigt att vi får till en förändring, säger Jonas Naddebo (C) till Sportbladet.

Följ ämnen
AIK Fotboll
Sport med Laul: Polisen och supportrarna om konfliktenSport med Laul: Polisen och supportrarna om konflikten

Polisens krafttag med närgångna visitationer och förbud mot vissa typer av flaggor, med syftet att försöka stoppa den olagliga pyrotekniken på svenska fotbollsläktare, har skapat en infekterad konflikt med landets supporterorganisationer. Under derbyt mellan Djurgården och AIK protesterade fansen med växelsånger och runt om i Sverige har manifestationer med tysta läktare och kritiska banderoller riktade mot polisen synts.

”Står i varsin hörna och pekar”

Efter stockholmsderbyt har en diskussion om ett eventuellt övervåld från ordningsmaktens sida också blossat upp. En situation som fått AIK:s lagkapten Henok Goitom att varna för ödesdigra konsekvenser.

– Det eskalerar kanske tills någon dör. Då ska helt plötsligt lösningen komma fram, men lös det här nu innan något allvarligt händer, säger Goitom till Dagens Nyheter.

Nu agerar Stockholms vikarierande idrottsborgarråd Jonas Naddebo (C) för att försöka stävja hetsen.

– Debatten är problematisk och läget allvarligt. Fotbollen är en aktör med stort samhällsansvar och jag vill att både supportrar och polis kommer till en dialog snarare än det som sker just nu, säger Naddebo.

Naddebo.

Idrottsborgarrådet ska nu kalla supportergrupperna till sig för att sedan försöka säkerställa att en dialog återupptas mellan dem och polisen.

– Just nu känns det som de står i varsin hörna och pekat på varandra. Jag tror det är jätteviktigt att vi kan komma till en lösning genom dialog snarare än att diskussionen förs i media. Jag vill inte peka finger åt varken polisen eller supportrarna utan min ambition är att de gemensamt ska ha en diskussion om vägen framåt. Jag ska inte bedöma vad som är rätt eller fel men debatten som är nu riskerar att positionera dem längre ifrån varandra.

Hur ska du få en part som har i uppdrag att upprätthålla lagarna och en annan där många försvarar en kultur där de anser att olaglig pyroteknik har en självklar plats att närma sig varandra?

– De regler som finns kring pyroteknik ska följas och vill man använda det ska man begära tillstånd. På den punkten vill jag vara klar. Men jag tror ändå att vi måste få till en diskussion eftersom vi inte kan låta det här urarta och riskera hela idrottens rykte och renommé. Vi måste få fler barn och unga att röra på sig och därför är det här så viktigt för mig som kommunpolitiker.

”Är avgörande om vi ska komma någonstans”

Hur ska polisen stoppa den olagliga pyrotekniken?

– Det är en fråga du ska ställa till polisen. Jag är inte satt att bestämma exakt hur de ska jobba men det vi måste diskutera är hur vi kan få en gemensam acceptans för de insatser som görs.

Bild från senaste Stockholmsderbyt.

Om polisen anser att det här är det bästa sättet att stoppa den olagliga pyrotekniken på. Vad säger du då om det?

– Det är en fråga du får ställa efter att vi haft den här diskussionen. Jag vill inte föregripa diskussionen eller peka ut vem som har rätt eller fel. Men jag tror att vi behöver sitta ner tillsammans för att diskutera de här frågorna.

Vad är din syn på videorna på polisvåld som publicerats i Dagens Nyheter och cirkulerar i sociala medier?

– Jag ser det som väldigt problematiskt och vi står inför ett allvarligt läge just nu. Det är viktigt att vi får en vändning och får till samtal och dialog mellan parterna.

Ska medborgare, som supporterorganisationer i det här fallet, kunna kräva att ha en dialog med ordningsmakten?

– I det här fallet tror jag att det är avgörande om vi ska komma någonstans.

Är det här till och med en fråga för regeringen?

– Självklart tycker jag att det borde vara intressant för idrottsministern eftersom det inte bara är ett stockholmsfenomen. Men jag drar mitt strå till stacken genom att kalla de olika parterna eftersom jag är orolig att fotbollen kommer komma i dålig dager och det är något vi inte behöver.

Konflikten mellan allsvenska supportrar och polisen blir mer och mer infekterad.

Hur står du i debatten? Hur ska konflikten lösas? Tyck till och diskutera i chatten nedan.

  • Johan, om du inte tycker fotbollen är tillräckligt bra att titta på tycker jag att du borde hålla dig borta från matcherna. Är det fyrvrkerier eller slagsmål du är ute efter finns ju nyårsafton eller boxning som kanske skulle passa bättre. De flesta som går på fotbollsmatcher vill nog gärna se just fotbollen!

    Skatan
    16 maj 2019
  • Polisen måste ju gripa dom som stör matcherna direkt. Idag får dom stå och elda med sina bengaler och ingen bryr sig. Nej, hårdare tag från polisens sida. Bengaler hör inte hemma på fotbollsmatcher!

    Daniel
    16 maj 2019
  • När supportrar börjar tro att det är dem som folk går för att se då finns det en stor oro. Sjung och heja på era lag, alltså de som spelar fotboll på planen, för det är ju bara härligt. Men att tro att man är viktigare än klubben? Vart gick det fel?

    Jonas

    Johan Cedervall
    16 maj 2019
  • Många måste se att det finns fler aspekter av detta. När supportrar medvetet bryter mot de regler som finns måste de också inse att det blir konsekvenser. Bengaler KAN vara farligt i en folkmassa. Polisen måste så klart ta ansvar för det innan något allvarligt sker. Problemet i nästa led uppstår när polisen urskiljningslöst går på oskyldiga personer som bara vill gå på fotboll. De som aldrig skulle bråka eller tända bengaler. Båda sidor är alldeles för inriktade på att säga att de andra gör fel. I stället borde de fokusera på konstruktiva lösningar genom öppensinnad dialog.

    Tom
    16 maj 2019
  • Bengaler och bangers har inte på en fotbollsarena att göra! Det måste bort! Flaggor, halsdukar och konfetti tillsammans med hejaramsor och gamla hedliga handklappningar räcker gott och väl för att få en underbar stämning på läktarna. Gör fotbollsläktarna till familjefester där barn och vuxna kan komma och heja fram sitt lag och sina favoritspelare utan att känna sig hotade och slippa alla onödiga avbrott som uppstår hela tiden.

    Skatan
    16 maj 2019

Följ ämnen i artikeln