Polisen förbjuder fansens tifo-flaggor
Beskedet i Sundsvall rör upp känslor i hela supportersverige
Publicerad 2019-04-18
Polisen skärper reglerna för Gif Sundsvalls arrangemang och förbjuder nu så kallade ”overhead-flaggor”.
Ett beslut som rör upp känslor över hela supportersverige.
– De vet vilka regler som gäller och har inte följt de reglerna, säger Kenneth Carnabeck, tillförordnad gruppchef för tillståndsgruppen vid region nord.
Gif Sundsvalls supporterklubb Patronerna uppmanar till en tyst manifestation under de första tio minuterna av den allsvenska matchen mot Kalmar FF på lördag. Bakgrunden är polisens beslut att förbjuda så kallade ”overhead-flaggor”, stora tygstycken som täcker publiken under de inledande tifo-arrangemangen.
Gömmer sig från identifikation
Polisen menar i sin tur att åtgärden varit nödvändig efter upprepade ordningsstörningar i samband med klubbens hemmamatcher.
– Det har inte fungerat då de tänt bengaler på arenan vad jag förstår. Därför har polismyndigheten beslutat att man ska skruva upp det hela och det är inga konstigheter i sig. Vi lägger oss på en viss nivå enligt villkorstrappan och fungerar inte det har polismyndigheten möjlighet att vidta mer restriktiva åtgärder, säger Kenneth Carnabeck, tillförordnad gruppchef för tillståndsgruppen vid region nord.
Carnabeck beskriver hur personer som gör sig skyldiga till brott undviker identifikation genom att gömma sig under de stora flaggorna.
– Det är omöjligt för oss att se vad som försiggår under flaggorna. Sedan har den som hade en röd jacka plötsligt en vit och så vidare.
Patronerna har framförallt reagerat på vad de anser är en brist på dialog med polisen och uttrycker en oro för att myndigheten kommer skärpa sina villkor för arrangemang ytterligare. Krav de menar drabbar oskyldiga supportrar och hämmar läktarkulturen.
”I vår värld är det helt uppåt väggarna att villkora bort/förbjuda lagliga saker för att komma åt olagliga”, skriver Patronerna på Instagram.
En kritik som delas av Gif Sundsvalls klubbchef Henrik Lindgren.
– Det har inte funnits någon dialog mellan de som sätter tillståndet och supportrarna och klubben. Problemet med OH-flaggor är en konsekvens av beslutet men grundproblemet här är att polisen fattar beslut om att förbjuda saker som är både legala och ofarliga och att det är ett beslut som de hade kunnat undvika om de haft en bättre dialog, säger Lindgren.
”Visat att ord och handing följer varandra”
Kenneth Carnabeck på polisens tillståndsgrupp menar i sin tur att kritiken är missriktad.
– De vet vilka regler som gäller och har inte följt de reglerna. Det är inte konstigare än när du blir ertappad för fortkörning om du kört 100 kilometer i timmen på en 70-väg. Nu har vi visat att ord och handling följer varandra.
Men om du blir ertappad för fortkörning drabbar det inte andra bilister. Kan du förstå supportrarnas kritik att det här blir ett kollektivt straff?
– Då får det bli det men det är synd att det är enskilda personer som sabbar för kollektivet. De borde gnälla på den personen istället för att gnälla på polismyndigheten.
Patronernas manifestation har redan fått stöd från andra allsvenska supporterorganisationer som Black Arm och Bajen Fans samt landslagsspelaren Pontus Jansson.