De kan få bidragen strypta: Det är skrämmande
Helsingborg Citys upplägg kritiseras av förbundet
Uppdaterad 2019-05-07 | Publicerad 2019-05-06
Svenska fotbollförbundet ifrågasätter om föräldrar bör sätta sina barn i Helsingborg City.
Den kontroversiella föreningen kan förlora sitt ekonomiska stöd och halltiderna om de inte förändrar upplägget.
– Det är skrämmande att vuxna människor kan uttrycka sig såhär, säger Mika Sankala, skolansvarig på förbundet.
Fotbollsklubben Helsingborg City har funnits i tio år och bedriver sin knattesatsning med disciplin och specialisering. Trots att Svenska fotbollförbundet rekommenderar organiserad fotbollsträning från sex års ålder har föreningens yngsta spelare inte fyllt fyra år.
Barnen sorteras tidigt utifrån sina egenskaper, som om de är långa eller korta, och får så kallad positionsanpassad träning. Vid sju års ålder införs bestraffningar.
”Lär er våra riktlinjer”
Mika Sankala, skolansvarig på SvFF, låter uppgiven när han läser utdrag ur föreningens talangutvecklingsprogram.
– Jag skakar bara på huvudet. Om det går ut från oss att fotbollen ska präglas av glädje och delaktighet så är det inte mycket som stämmer överens, säger Sankala och fortsätter:
– Vilka föräldrar vill ha sina barn i den här gruppen? Utgår verksamheten från barnens bästa? Det strider mot allt det vi säger på utbildningsavdelningen och går tvärtemot vad all forskning visar. Det känns väldigt gammaldags.
Vad anser du att föreningen borde göra?
– Min rekommendation är att de går tränarutbildning C och lär sig våra riktlinjer och värdegrund.
Kan förlora bidragen
Alla idrottsföreningar som bedriver ungdomsverksamhet i Helsingborg bjuds på hall- och plantider av kommunen. Helsingborg City får också 14 000 kronor om året i aktivitetsstöd. Men båda förmånerna kan komma att dras tillbaka.
Skånes Idrottsförbund för i samråd med kommunen samtal med City.
– Vi höjer på ögonbrynen åt i vilken kontext de använder ordet disciplin. Vi vill att de rannsakar sig själva och förtydligar flera saker. Vi friar hellre än fäller, men de kan komma till en punkt då bidragen försvinner, säger Daniel Nilsson, fritidschef på Helsingborgs Stad.
David Thulin är ordförande och grundare av Helsingborg City. Han säger sig vara en varm förespråkare av breddidrott, men menar att elitsatsande föreningar också måste få finnas. Thulin betonar att kritiken enbart kommer utifrån och framför allt beror på att City uttrycker sig så rättframt.
Till viss del kan retoriken ändras, men upplägget ser han inga större fel på.
– Vi får ha fler samtal med kommunen och se om det är något konkret man ska ändra på, men i nuläget har det mest varit formaliteter som hur vi uttrycker oss, säger han.
Läs alla artiklar i vår granskning av